Ministar Darko Horvat: U trgovini 14 radnih nedjelja, sve ostale neradne

darko horvat komora
Darko Horvat u Županijskoj komori u Čakovcu

– Nakon gotovo dvije godine vrlo intenzivnog analiziranja u trgovini mi smo za to da izmjene i dopune Zakona o trgovini pustimo u javnu raspravu i da kvalitetnom javnom raspravu svi zainteresirani daju svoj sud. Mijenja se članak 57. unutar kojeg se regulira rad nedjeljom. S velikom dozom konsenzusa koju smo u dvije godine, ne samo sa socijalnim parnerima, već i zainteresiranom javnošću stavili na stol, 14 nedjelja bit će radnih, poslodavci će odabrati kojih 14 nedjelja. Stav je HGK-a, HOK-a i velikog dijela HUP-a, da je i u destinacijama u kojima je pretežita djelatnost turizam, 14 profitabilnih nedjelja. Slažemo se s takvim zaokruženim rješenjem – rekao je u subotu ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Četrnaest je vikenda unutar kojih trgovine bilježe profitabilnost, a sve ostale, kaže, bilježe određeni gubitak. – Naša analiza pokazuje da su petak, subota i ponedjeljak negdje na 15 do 16 posto ukupnog volumena trgovine, a nedjelja na osam posto, postoji opravdana ekonomska konotacija. Zadnja tri mjeseca su pokazala da tu nedjelju kao trgovačku možemo efikasno kompenzirati petkom, subotom i ponedjeljkom – rekao je, donosi Večernji.hr.

Ovo predlaže sadašnja Vlada koja je na odlasku, a ostaje za vidjeti tko će nakon izbora formirati novu i hoće li ovaj prijedlog još uvijek biti aktualan.

Također nakon ukidanja brojnih mjera borbe protiv koronavirusa, odnosno dolaska kakve-takve turističke sezone, očekuje se da sada neradna nedjelja, opet postane radna.

– Nakon što epidemiolozi daju priliku i iz uredbe maknemo neradnu nedjelju kao epidemiološku mjeru, od tog trenutka zakon ćemo pustiti u javnu raspravu – istaknuo je Horvat, piše Večernji.hr.

 

 

Ostavi komentar