Metereolozi upozoravaju: stiže olujno nevrijeme, u Austriji dvoje mrtvih

Nevrijeme u Međimurju
Nadamo se da će ova promjena vremena donijeti toliko potrebnu kišu, a ne i olujno nevrijeme po kojem pamtimo ovo ljeto

Valu velikih vrućina, temperatura koje se danima ne spuštaju ispod 30-35 Celzijusa i sušnog razdoblja približavanjem kolovoza kraju, tijekom ove subote i na nedjelju u noći, po svemu sudeći stiže kraj. Prognostičari za Međimurje najavaljuju za današnju večer i noć značajniju količinu oborina, tako da će suha zemlja konačno dobiti toliko potrebitu vodu, jer suša je ugrozila prinose s naših polja, voćnjaka i vinograda.

Međutim, za danas je u našoj zemlji najavljeno i olujno nevrijeme koje je jučer već poharalo određene dijelove Austrije, gdje je nažalost bilo i poginulih. Dogodilo se to  sjeveroistočno od Salzbura, gdje su na vatrogasnoj zabavi pod šatorom u mjestu St. Johann am Walde nakon iznenadne oluje koja je rušila sve pred sobom poginuli mladić i djevojka stari oko 20 godina, a još je najmanje 40 ljudi ozlijeđeno.

I kod nas je danas ujutro zapuhao jak vjetar koji trenutačno doseže i do 10 m/s. Srećom još uvijek se nije naoblačilo, tako da se nadamo da će dolaskom kišnih oblaka ipak biti izbjegnuto olujno nevrijeme koje je najavljeno za Istru i Kvarner. Ipak i za naš kraj izdani je žuti alarm, što znači da nevrijeme nije isključeno.

Meteo info za Čakovec i Međimurje najavljuje da bi vjetar navečer kada stiže kiša ipak trebao ipak biti malo umjereniji, ali još uvijek neugodan oko 5-6 m/s. Nakon poluoblačnog poslijepodneva prvi val kiše očekuje se oko 20 sati, dok će najviše oborina pasti oko pola noći prema nedjeljnom jutru. Nadamo se da će navečer u naš kraj stići samo priželjkivano osvježenje uz kišu, ali ne i olujno nevrijeme koje bi moglo donijeti novu štetu, jer nam je toga za ovo ljeto već bilo sasvim dovoljno.

Što se tiče prognoze za iduće dane u našoj županiji, ovo će danas i sutra rano ujutro biti još jedna snažna, ali i kratkotrajna promjena vremena koje su inače obilježile ovo ljeto. Već sutra tijekom dana bit će sunčano, ali puno ugodnije oko 22-24 Celzijusa. Temperatura će od ponedjeljak opet rasti, ali ne pretjerano i bit će ugodnih 27-28 Celzijusa. Približavanjem tjedna kraju temperatura bi opet mogla otići nakratko iznad 30 stupnjeva, ali nažalost opet sa snažnom promjenom koja bi mogla donijeti tijekom petka novo grmljavinsko nevrijeme.

 

Ostavi komentar