Međimurske saborske zastupnike birat će sada i Zagrepčanci

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavili su danas novi model izbornih jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Premijer Plenković kazao je da je Vlada razmotrila sadržaj odluke Ustavnoga suda, iz veljače ove godine, prema kojoj je potrebno osigurati jednaku težinu glasa, izborne jedinice moraju što više pratiti administrativne granice, odstupanja ne smiju biti viša od +/- 5 posto, a novi Zakon mora se donijeti do 1. listopada 2023.

Novi izgled izbornih jedinica

Predstavljajući izgled novih izbornih jedinica, počeo je od desete u kojoj su Dubrovačko-neretvanska županija i dijelovi Splitsko-dalmatinske županije.

U devetoj izbornoj jedinici je sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske županije, cijela Šibensko-kninska te dijelovi Zadarske županije, koji uključuju i grad Zadar.

Sedma izborna jedinica, ujedno i najveća, predstavlja središnju Hrvatsku, ali je riječ o dijelovima Hrvatske koji imaju najveći efekt depopulacije – cijela Ličko-senjska županija, sjeverni dio Zadarske županije, dijelovi Primorsko-goranske županije, cijela Karlovačka županija te zapadni i sjeverni dijelovi Sisačko-moslavačke županije.

Osma izborna jedinica uključuje Istarsku županiju, grad Rijeku i određeni gradovi i općine u Primorsko-goranskoj županiji.

Peta izborna jedinica obuhvaća, kao i do sada, tri slavonske županije – Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska te istočni dijelovi Sisačko-moslavačke županije.

U četvrtu izbornu jedinicu spadaju Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i sjeverni dijelovi Koprivničko-križevačke županije.

Druga izborna jedinica obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku županiju, južni dio Koprivničko-križevačke županije te Zagrebačku županiju i istočni dio grada Zagreba.
 
Treća je, kao i ranije, sastavljena od Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te nekoliko općina u Zagrebačkoj županiji. (Bistra, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća).

Sada će nam tako, međimurske saborske zastupnike birati i stanovnici Zagrebačke županije

Šesta izborna jedinica obuhvaća zapadni dio grada Zagreba te dijelove Zagrebačke županije.

Prva izborna jedinica predstavlja središnje četvrti grada Zagrebu, Veliku goricu i još nekoliko općina.
 
Najveća promjena u Zagrebu, umjesto na dosadašnje četiri podijeljen je na tri izborne jedinice

Najveću promjenu ova modifikacija, kazao je premijer Plenković, unosi u sam grad Zagreb, koji je umjesto na četiri izborne jedinice, sada podijeljen na tri izborne jedinice.

Tako sada Zagreb potpada pod prvu, drugu i šestu izbornu jedinicu.

 

Izvor: vlada.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE