Logopedija, psihologija i kriminalistika trenutno su najpoželjniji studiji

promocija foi studenti 2018_2019
Ilustracija

Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta Agencije za znanost i visoko obrazovanje, gledajući omjer broja prvih prijava i kvote, na dan 11. svibnja 2020. najpoželjniji je studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, slijedi jednopredmetni studij psihologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te stručni studij kriminalistike koji izvodi Visoka policijska škola u Zagrebu, priopćeno je iz AZVO-a, piše srednja.hr

Treba reći da su to trenutačni podaci koji se do objave konačnih rang-listi za upis mogu i promijeniti. Službene brojke kažu kako su logopediju na ERF-u prijavila 1283 kandidata, prvi je to izbor za njih 484, dok je ove godine mjesta za 80 novih studenata. Prema tome, omjer koji definira poželjnost iznosi 6,05. Podsjetimo, ove godine studij logopedije pokreće se i na Sveučilištu u Rijeci, gdje će se upisati 30 studenata. Za sada je taj studij prijavilo 609 kandidata, dok je to prvi izbor za njih 99.

Drugi je prema poželjnosti studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je na prvo mjesto liste stavilo 375 kandidata, a kvota je 76 mjesta (omjer 4,93). Taj je studij ukupno prijavilo 1009 kandidata.

Na vrhu ljestvice najpoželjnijih studija trenutno se još nalazi studij kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. Prvi je to izbor za 140 kandidata, dok je mjesta za njih 30, što znači da omjer koji definira poželjnost iznosi 4,67.  Ukupno su kriminalistiku prijavila 652 kandidata.

 

Ostavi komentar