UŽIVO: Seligmanu europsko srebro u Glasgowu, naš Međimurac Ude šesti!

Filip Ude
Filip Ude u finalu EP u Glasgowu

Najtrofejniji hrvatski gimnastičar Filip Ude uspio se plasirati u finale Europskog prvenstva u gimnastici koje se održava u škotskom Glasgowu i ove nedjelje lovi svoju četvrtu veliku medalju na konju s hvataljkama. Kao što je poznato u svojoj kolekciji ima tri srebra. Dva je osvojio 2008. godine. Najprije u švicarskoj Lausanne na EP-u i onda najsjajniju medalju u svojoj kolekciji srebro na OI u Pekingu. Šest godine kasnije osvojio je i svjetsko srebro u kineskom Nanningu.

LIVE

16:30 Gotova je borba za medalje na konju s hvataljkama na EP u Glasgowu. Irac McClenaghan osvojio je bez konkurencije zlato, dok Hrvatska ima srebrnu medalju zahvaljujući Robertu Seligmanu i ocjeni 14.866 koliko je dobio i Slovenac Bertoncelj. Nažalost, naš Međimurac u “dresu” hrvatske reprezentacije Filip Ude nije uspio osvojiti medalju ni ovog puta. Odradio je vježbu bez pada sve do kraja, ali tehnički je to bila jedna od njegovih najlošijih izvedbi na velikim natjecanjima i s ocjenom 14.000 završio je na šestom mjestu. Šteta za propuštenu priliku, vidjet ćemo što će reći Ude, gdje je i zašto krenulo po zlu tijekom vježbe da nije uspio napraviti ono što je zamislio.

16:25 Drugi hrvatski predstavnik Robert Seligman odradio je puno bolje od našeg Filipa i konkurira za medalju. Prije njega vježbao je Rus Belayvskiy, ali naš vježbač bolji je od njega i ima medalju. Dobio je na kraju veću ocjenu nego u kvalifikacijama i Seligman ima medalju. Preostao je Slovenac Bertoncelj koji je odradio dobru vježbu i također konkurira za medalju. Seligman i Bertoncelj dobili su istu ocjenu 14.866 i oba dva su osvojila srebro.

16:17 Najbolji u kvalifikacijama Irac McClenaghan napravio je odličnu vježbu i dobio visoku ocjenu 15.300. Slijedi naš Filip. Idemo Fićo! Uspio je Filip napraviti cijelu vježbu, ali morao je izbaciti jedan element zbog čega je početna ocjena bila znatno manja od očekivanja i nažalost izgleda neće biti ništa od medalje. Dobio je ocjenu 14.000, čak 0,7 boda manje nego u kvalifikacijama. Presudila je činjenica što  Ude nije odradio vježbu koju je najavio.

16:06 Ukrajinac je imao dosta problema tijekom vježbe, nije pao, ali nije odradio vježbu koja može kandidirati za medalju. Dobio je ocjenu 13.766. Nakon njega vježba aktualni svjetski i olimpijski prvak Britanac Max Whitlock. Whitlock je napravio veliku grešku i ništa od ponavljanja dosadašnjih velikih medalja.

16:02 Krenulo je predstavljanje svih osam finalista EP-a u Glasgowu na konju s hvataljkama. Filip Ude je dobro raspoložen, nadamo se najboljem. U borbu za medalju kreće kao peti. Prvi će na spravu Ukrajinac Pakhniuk.

15:45 U Glasgowu su započele borbe za europske medalje po spravama u muškoj konkurenciji. Trenutačno je u tijeku sprava – tlo. Finale u kojem nastupa naš Filip Ude započinje od 16:05. Ždrijebom je odlučeno da na spravu ide 5. po redu. Prije toga će drugi po redu vježbati najveći favorit Britanac Max Whitlock koji ima sva tri najveća zlata: europsko, svjetsko i olimpijsko, a nakon njega će kao četvrti nastupiti Irac McClenaghan koji je dobio najveću ocjenu kvalifikacija. Drugi hrvatski finalista Robert Seligman nastupiti će sedmi, a vrlo dobar Slovenac Bertoncelj kao posljednji osmi. Držimo fige da Ude napravi vježbu prvenstveno bez pada, jer s tehnikom koju ima onda sigurno ima u džepu medalju, samo je pitanje kojeg će biti sjaja.

UOČI FINALA

Kao što je poznato, naš Filip ima vježbu koja vrijedi postolja na bilo kojem velikom natjecanju, ali treba je kvalitetno i bez pada odraditi od početka do kraja.

Nadamo se da će tako biti upravo ove nedjelje od 16 sati u Glasgowu u finalu Europskog prvenstva. U slučaju da napravi vježbu bez greške od početka do kraja Ude kandidira za osvajanje najsjajnije medalje.

Iako je u međuvremenu nastupio na OI u Londonu 2012. i Riju 2016., kao i na gotovo svim europskim i svjetskim prvenstvima, posljednje četiri godine nije osvajao svjetske medalje. Štoviše, na svim velikim natjecanjima u posljednje četiri godine nije uspio bilo u kvalifikacija, bilo u finalu vježbu odraditi bez pada, tako da je to bio najveći razlog što više nije bilo medalja.

 

KVALIFIKACIJE

Naš 32-godišnji Čakovčanin za svoju vježbu u kvalifikacijama EP u Glasgowu na konju s hvataljkama dobio je ocjenu 14.766 što je bila četvrta najbolja ocjena. Nakon nastupa nije krio zadovoljstvo nastupom.

“Nakon dugo vremena ušao sam u finale Europskog prvenstva i osjećaj je odličan. Najavio sam da ću napraviti vježbu od početka do kraja i u tome sam uspio. Iako su me mnogi otpisali dokazao sam kako sam još tu i da se uz uporan rad može napraviti rezultat” ispričao je Ude.

Zadovoljan je što je ponovno među svjetskom elitom jer i u finalu Svjetskog prvenstva uvijek je barem šest, ako ne i sedam Europljana. Stoga se i smotra Starog kontinenta može računati i kao natjecanje koje je uz bok Svjetskom prvenstvu.

Ostavi komentar