Kraj prodaje loših kredita agencijama za otkup potraživanja?

novac-kune-predaja_1436249963

Šestomjesečnom razdoblju moratorija na provedbu ovrha došao je kraj, pa će se po postojećim zahtjevima za ovrhe mnogi dužnici (opet) suočiti s blokadama računa, bilo već u prvom valu ili za dva-tri mjeseca, donosi poslovni.hr

No, zbog koronakrize računa se da će i brojni kreditno zaduženi građani i poduzetnici koji nisu dio aktualne priče o ovrhama imati poteškoća s otplatama, posebice kad se i u toj sferi izmakne trenutno jako široki kišobran moratorija. Dijelu tih dužnika od iduće bi godine stvari trebale olakšati izmjene Zakona o porezu na dobit koje će Vlada uskoro uputiti u Sabor, a dio kojih je i poticajniji zakonski okvir za otpise potraživanja.

U Ministarstvu financija računaju da će se jasnim priznavanjem iznosa konačnog otpisa kao troška tj. porezno priznatog rashoda banke potaknuti da “problematične” kredite u većoj mjeri rješavaju na taj način umjesto da ih prodaju agencijama za otkup potraživanja.

U proteklih devet godina prodajama je ukupno riješeno više od 36,7 milijardi kuna tzv. loših kredita, od čega se više od tri četvrtine odnose na plasmane poduzećima.


Ostavi komentar