Koriste priliku: Za jednu medicinsku masku traže 50 kuna

Damira-zdaček-mlinarić-3-696x464
Maske postaju najtraženija roba

Iako se maska za lice ne preporučuje zdravim osobama koje se žele zaštititi od koronavirusa, u hrvatskim ljekarnama je prava pomama za njima. Neki su ih građani već počeli koristiti u svakodnevnom životu pa smo ljude s maskama mogli vidjeti na ulicama Zagreba, piše večernji.hr

Hrvatska je imala tvrtku koja je proizvodila zaštitne maske, no ona je u stečaju. Sve ostalo je kineski uvoz, a budući da je dvojbena zaštita koju maske uopće pružaju, zbog njihove nestašice ne treba stvarati paniku. Problem je da ne nestane maski za redoviti bolnički odnosno medicinski posao.

– Devedeset posto Europe opskrbljuje se maskama iz Kine, a još prije dva tjedna mogli ste Italiji prodati sve zalihe koje imate. Kinezi su očito svoje ljude u svijetu mobilizirali da kupuju maske i šalju ih u Kinu. Bili su i kod nas prije tri tjedna i tražili me 500 tisuća maski za Kinu. A mi iste te maske kupujemo iz Kine. Naravno, nismo to učinili – rekao je za Večernji list šef jedne od tvrtki koja maske nabavlja i distribuira u Hrvatskoj.

Rekao je i kako u ovom trenu ne mogu nabaviti nijednu masku. Zato se zadnjih dana na Njuškalu pojavilo nekoliko oglasa a cijena jedne maske ide i za 50 kuna. Postoje i ‘povoljnije’ opcije pa tako za pakiranje od 50 komada trebate izdvojiti 500 kuna. Zanimljivo je i da se, slučajno ili ne, na Njuškalu pojavio i oglas za stroj koji proizvodi maski i prodaje se za nešto više od milijun kuna.

 

Ostavi komentar