Koga podržava Međimurski nogometni savez za predsjednika HNS-? Po svemu sudeći Davora Šukera!

Mato Kljajić

U našem se nogometu mijenjaju stvari preko noći. Još pred desetak dana Damir Vrbanović, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, najavljivao je Izbornu skupštinu HNS-a za travanj 2018. godine, a u prosincu njezino redovno zasjedanje. Međutim, nakon što su Stanić, Pletikosa Vlaović i Šimić najavili da kreću u “osvajanje” Hrvatskog nogometnog saveza, s kandidaturom Darija Šimića za novog predsjednika, Davor Šuker shvatio je da bi u slučaju da mu protukandidat dobije dovoljno vremena, mogao ozbiljno priprijetiti u borbi za prevlast u hrvatskom nogometu.

U slučaju da se dogode promjene u HNS-u, Zdravko Mamić kojeg formalno nema “blizu”, ali je zapravo i dalje, kako tvrde svi upućeni koji se bave ovom problematikom, “glavni” kada je u pitanju kadroviranje ne samo u NK Dinamu Zagreb, već i HNS-u, mogao bi izgubiti status kojeg trenutačno ima u upravljanju procesima u hrvatskom nogometu. Stoga je pokrenuta promptna protuofanziva kako ne bi došlo do toga.

Izborna skupština 22. prosinca

Tako je Hrvatski nogometni savez odmah sazvao izbornu Skupštinu već krajem ove godine, a termin je 22. prosinca. Izvršni odbor koji je donio ovu odluku također je dao jednoglasnu podršku Davoru Šukeru za kandidaturu za novi predsjednički mandat.
Šukeru bi, kako stvari stoje, glavni protukandidat trebao biti Dario Šimić ako dobije podršku devet županijskih saveza.
– Na izbore sam spreman. Kandidaturu sam najavio, imam pripremljen program, imam pripremljen tim, imam podršku nogometne i šire javnosti. Ne mogu ni zamisliti da bi ljudi iz nogometa htjeli nastavak dosadašnje politike HNS-a. Hrvatski nogomet zaslužuje novi početak i potpunu depolitizaciju. Samo tako možemo vratiti povjerenje u hrvatski nogomet i krenuti naprijed – rekao je Šimić.
Po svemu sudeći, neće biti ništa od kandidata “iz politike”, HDZ-ovca Marijan Kustić, kao kandidat koji se do jučer činio kao Šukerov ozbiljan suparnik, sada s nove pozicije preispituje koliko ima smisla službeno uopće ući u tu priču.
Međutim, sve je izvjesnije da će Davor Šuker dobiti podršku većine županijskih nogometnih saveza, čak tako veliku da Šimić neće ni skupiti potreban broj potpisa za kandidaturu.

Mato Kljajić, predsjednik MNS-a: Nećemo glavom kroz zid

Kakva je situacija kada je u pitanju Međimurski nogometni savez pitali smo predsjednika Matu Kljajića.
– Sigurno nećemo glavom kroz zid. Dat ćemo podršku onom kandidatu koji će se zalagati za veće ulaganje u bazu i potporu razvoju mladih nogometaša. Otvoreno kažem također da želimo mjesto i u IO HNS-a koje nismo imali u dosadašnjem mandatu. Ovih dana slijedi odluka IO MNS-a o tome tko će dobiti našu podršku, a isto ćemo zatražiti i od Skupštine, rekao nam je pred nekoliko dana i rekao da sačekamo formalnu odluku sa sastanka IO našeg Saveza.

Inače, ekipa iz sadašnjeg vodstva HNS-a koja lobira za novi izbor Davora Šukera, navodno će manjim županijskim savezima, pa tako i našem međimurskom ponuditi za glas podrške 100.000 eura za uređenje nogometne infrastrukture, odnosno prvenstveno travnjaka hrvatskim drugoligašima i trećeligašima kako bi oni bili tijekom cijele godine najboljem mogućem stanju za odigravanje utakmica.

Uz mjesto u Izvršnom odboru, te pomoć nogometnim školama i razvoju mladih nogometaša u našem kraju, prema sadašnjem stanju stvari i raspoloženju, to će biti vjerojatno dovoljno da i naš Savez podrži Davora Šukera, odnosno dosadašnji kontinuitet u vodstvu HNS-a.

S druge strane, mnogi zazivaju promjene u HNS-u, posebice su žestoke u tome navijačke skupine predvođene Torcidom i BBB-om i svima drugima, jer smatraju da se u HNS-u radi netransparentno, odnosno da je Savez pod kontrolom “jednog čovjeka” – Zdravka Mamića.

Mato Kljajić inače je predložen od strane IO MNS-a za jedinog međimurskog delegata u Skupštini HNS-a (do sada smo imali pravo na dva skupštinara), a vjerojatno će se kandidirati i za novi IO HNS-a, tako da bi onda njegov zamjenik trebao ostati član Skupštine.

Ostaje za vidjeti kako će se idućih dana odvijati situacija, odnosno hoće li Dario Šimić uopće dobiti priliku da se suprotstavi Davoru Šukeru na Skupštini u borbi za predsjednika. Naime, Šuker je već za sutra srijedu 29. studeni, najavio da će imati najmanje 15 potpisa županijskih nogometnih saveza, tako da u tom slučaju Šimić neće imati niti formalnu mogućnost da uopće bude kandidat.

Ostavi komentar