Koalicija za dostojanstvo plaća: Dostojanstvena plaća u Hrvatskoj je daleka budućnost

Ilustracija

Koalicija za dostojanstvenu plaću upozorila je danas da u Hrvatskoj prosječna plaća iznosi svega trećinu dostojanstvene plaće, zatraživši od Vlade da donosi politike koje će postupno jamčiti dostojanstvenu plaću za sve zaposlene.

Dostojanstvena plaća znači da si od nje možemo priuštiti kvalitetan standard, što uključuje plaćanje redovnih, ali i iznenadnih troškova te štednju, rekla je članica koalicije Sandra Kasunić iz Centra za mirovne studije, donosi poslovni.hr

No, prema izračunu Koalicije dostojanstvena plaća za Hrvatsku prije posljednjih poskupljenja iznosila je 10.428 kuna dok je prema podacima iz 2021. prosječna plaća iznosila svega dvije trećine tog iznosa.

-Ti iznosi pokazuju da je dostojanstvena plaća za sve nas u Hrvatskoj zasad daleka budućnost, ocijenila je Kasunić, napomenuvši da je to Ustavna kategorija i osnovno ljudsko pravo koje je Hrvatska priznala.

Mario Iveković iz Novog sindikata podsjetio je da su se kao koalicija prvi put oglasili kad se govorilo o europskoj direktivi o minimalnoj plaći i dolazećim izmjenama Zakona o radu.

Ne očekuju, kaže da se dovede minimalnu plaću na razinu dostojanstvene u dvije godini ali traže od vlade da postavi dostojanstvenu plaću kao krajnji cilj minimalne plaće, što piše u Ustavu.

Ostavi komentar