Jučer na Milijunašu na jedno pitanje ponuđena dva točna odgovora?

Foto: Večernji.hr

Popularni TV kviz “Tko želi biti milijunaš?” ubrzo nakon jučerašnje emisije postao je predmet rasprave na društvenim mrežama,piše večernji.hr.

Naime, natjecateljica Gordana Horvat zapela je na desetom pitanju koje je glasilo:
“Ubiti pticu rugalicu. Što kaže Atticus Finch, što je to?”

Ponuđeni odgovori bili su A: Grijeh, B: Sreća C: Sramota i D: Ponos.

Natjecateljica je najprije iskoristila džoker zovi i nazvala prijatelja Igora Mavrina koji je kazao kako misli da je točan odgovor C: Sramota.

Nakon džokera zovi, Gordana i dalje nije bila sigurna u odgovor pa je odlučila iskoristiti i džoker pola-pola, gdje su joj ostali odgovori A: Grijeh i C: Sramota.

Na kraju se ipak odlučila za odgovor A: Grijeh te je odgovorila točno, no sudeći po hrvatskom prijevodu knjige “Ubiti pticu rugalicu”, ovo pitanje ima dva točna odgovora.

“Pucaj u šojke koliko god hoćeš ako ih uspiješ pogoditi, ali upamti, sramota je ubiti pticu rugalicu… one ne čine ništa, osim što nam pjevaju. Ne uništavaju ljudima vrtove, ne gnijezde se u kukuruzu, samo pjevaju. Zato je grijeh ubiti pticu rugalicu”, stoji u hrvatskom prijevodu romana koji je napisala Harper Lee.

To su primijetili i ljubitelji kvizova na društvenim mrežama, a neki su ga nazvali čak i “najbezobraznijim pitanjem u povijesti kvizova”.

Foto: večernji.hr

Igor Grković, urednik kviza “Tko želi biti milijunaš?”, poslao je originalni citat iz knjige na engleskom u kojem se doista spominje jedino riječ “sin”. – Sramota bi bila “shame”. Zašto se prevoditeljica odlučila za sramotu – to bi nju trebalo pitati. To je ključna metafora knjige – ideja o pticama rugalicama kao o dobrim, nedužnim ljudima koje uništava zlo. U tom kontekstu jedino odgovor “grijeh” ima smisla. Tu je više riječ o prevoditeljskoj slobodi, nego o netočnosti pitanja – istaknuo je Grković i dodao kako je i dosad u “Milijunašu” bilo slučajeva da su ljudi mislili kako pitanje ima dva točna odgovora, no uvijek se gleda samo ono što piše u originalu.

Natjecateljica se sinoć ipak odlučila za “grijeh”, no pitanje je što bi bilo da je izabrala “sramotu”.

Ostavi komentar