Izložba Antonia Grgića u Galerijskom centru Varaždin

Antonio Grgić - vizual

Večeras, u utorak, 12.rujna s početkom u 19 sati u Galerijskom centru Varaždin (Uska 7) otvara se izložba Antonia Grgića :“Sjene spomenika/Melencolia II“

Antonio Grgić,  arhitekt i slobodni umjetnik u svom djelovanju prvenstveno koristi urbani prostor kao umjetnički medij kroz vizuru antropologije i psihoanalize prostora. Njegov glavni interes su urbane intervencije i performansi koji propitkuju veze između ideoloških, socijalnih i osobnih psiholoških snaga u urbanom okruženju. Izlagao je na  nizu domaćih i međunarodnih izložaba, kako samostalno tako i grupno. Autor je više urbanih plastika. Također piše o teoriji umjetnosti, arhitekture, urbanizma i vizualnih komunikacija.

Sjene spomenika / Melencolia II

Kada se ruše spomenici, ruši se i dio nas; rušenje je usmjereno prema rušitelju samom, prema  dijelu sebe kojeg rušitelj želi zanijekati, zaboraviti i potisnuti. Zato je rušenje spomenika duboko melankoličan čin. U melankoliji, kaže Freud, “na ego pada sjena objekta”, on postaje “zametnuti objekt” koji nije prisutan. No, iako objekta više nema on svejedno baca svoju sjenu kao da je još uvijek tu, u nama. 

Kao produžetak svog višegodišnjeg bavljenja sjenama srušenih spomenika, autor u galerijskom prostoru  projicira sjenu tajanstvenog geometrijskog objekta koji je prikazan na Dürerovom bakrorezu “Melencolia I” iz 1514.g. Na taj način se stvara sjena objekta koji nije prisutan, sjena koja formira ambijentalnu instalaciju podjelom prostora na onaj koji se nalazi u samoj sjeni i onaj izvan nje. Stvara se također sasvim nova arhitektura prostora galerije koja je definirana rubovima sjene i prolaskom posjetioca kroz te rubove.

Ostavi komentar