Izborni rezultati za Sabor: HDZ sa 66 mandata ostvario veliku pobjedu, Plenković sastavlja većinu i Vladu

Prebrojeni su gotovo svi glasovi na parlamentarnim izborima za Sabor RH 2020. i prema podacima iz DIP-a HDZ je odnio najuvjerljiviju pobjedu u zadnjih 20 godina s osvojenih 66 mandata (jedan nije njihov već HSLS-ov).

Kad se k njima pribroje oni iz dijaspore imat će plus još 2 ili 3, tako da će praktički sam uz podršku zastupnika manjina moći sastaviti Vladu. Hoće li se još netko od manjih ili većih koji imaju mandate prikloniti na pobjednički vlak kako bi se dobila još veća i stabilnija saborska većina, ostaje za vidjeti u narednim danima.

Restart koalicija na čelu sa SDP-om osvojila je petnaestak mandata od nekih predviđanja i anketa, tako da je s 41 osvojenim mandatom doživjela težak debakl.

U Sabor još ulaze Domovinski pokret s 16 mandata, Most s 8, lijeva koalicija koju predvodi Možemo s 7, kao i centristička na čelu sa STRIP, Pametno, Fokus 3 mandata (svakome po jedan), HNS je dobio 1, kao i Čačićevi Reformisti koji su na kraju uspjeli ući u saborske klupe iz naše 3. izborne jedinice.

Ostavi komentar