Ivica Markač, sjajni preloški pilot HRZ-a sa svojim kanaderom vježbao kraj rodnog grada

Kanaderi u akciji svakog se ljeta uglavnom vide na obali i otocima, gdje ispuštaju tisuće hektolitara vode na opožarene površine. No, jednu od tih letjelica imali su priliku vidjeti i Međimurci, i to na jezeru HE Dubrava kod Preloga. 

Posada Canadaira CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom vježbe zahvaćala je vodu i ispuštala ju iznad najvećeg umjetnog jezera u Hrvatskoj. Zrakoplov veličine dvosobnog stana dug gotovo 20 metara s rasponom krila od preko 28 metara, težak je dvadeset tona i ima spremnik za 6137 litara vode.

Tankove vodom može napuniti za 12 sekundi na oko 800 metara duljine. Maksimalna brzina mu je 365 kilometara na sat. Vodom se puno kroz crpke presjeka veličine dvaju dlanova.

– Iznimno je okretan i na požarima manevrira u uskom krugu djelovanja do najviše četiri sata. U operativnoj je uporabi 855. protupožarne eskadrile od 1996. godine – navode u MORH-u, prenosi Večernji.hr.

Iako u MORH-u nisu rekli koja je posada bila ‘u akciji’, zasigurno je ‘svoju grdosiju’ nakon vjerojatnog pregleda uoči glavne protupožarne sezone, koji je obavljen u remontnom zavodu u Velikoj Gorici u rodni kraj doveo preloški pilot i svjetski rekorder u bacanju vodenih bombi pilot Ivica Markač.

Foto: Mario Naranđa/Vipro Prelog

Ostavi komentar