6.1 C
Čakovec
Utorak, 28 studenoga, 2023

Institut za kozmolgiju i filizofiju prirode u Križevcima počeo s radom

U želji stvaranja novog prostora za slobodno istraživanje Svemira, povezivanje filozofskih i prirodoslovnih metoda istraživanja svijeta te otvaranja znanosti prema široj zajednici, skupina znanstvenika – u prvom redu teorijskih fizičarki i fizičara, ali i uz zastupljenost znanstvenica i znanstvenika iz područja teorijskog računarstva i filozofije, pokrenula je u Križevcima  novi Institut za kozmologiju i filozofiju prirode.

Po stavljanju naglaska na prirodoslovno i filozofsko istraživanje Svemira, kao i
povezivanje znanstvenog rada s popularizacijom znanosti, vidljivo i u činjenici da se u sklopu zgrade Kozmološkog centra u Križevcima izgrađuje i zvjezdarnica koja će biti otvorena početkom jeseni, riječ je o jedinstvenoj inicijativi, ne samo u Hrvatskoj već i daleko šire.
Znanstvenici uključeni u rad Instituta stekli su značajno iskustvo te niz međunarodnih
kontakata u toku višegodišnjeg rada na međunarodnim istraživačkim institucijama. Također, rezultat njihove aktivnosti predstavlja niz znanstvenih radova objavljenih u najprestižnijim međunarodnim časopisima. Ti će radovi, kao i međunarodni kontakti, sada poslužiti nastavljanju i produbljivanju istraživanja niza fundamentalnih znanstvenih pitanja u Hrvatskoj, u okviru novog Instituta.
Neke od tema znanstvenih istraživanja koja će se provoditi u okviru Kozmološkog instituta su: istraživanje modela cikličkog Svemira i izbjegavanja singularnosti u našoj slici Svemira, problem kozmološke konstante, istraživanje crnih rupa i crvotočina kao prostor-vremenskih tunela, istraživanje povezanosti gravitacije i elektromagnetizma, problemi ne-termalnog i kozmičkog zračenja u kontekstu međuzvjezdanog medija te turbulencija u magnetskim poljima.

Važno je istaknuti da se većinom ovih tema u Hrvatskoj trenutno ne bavi nitko drugi osim članova Instituta, pogotovo ne na sustavnoj razini.
Osim prikazanog prirodoslovno-znanstvenog rada, početkom jeseni Institut će započeti s
objavljivanjem časopisa Kozmologija, posvećenoga fizikalnoj kozmologiji i filozofiji prirode, koji je prva takva publikacija na našem jeziku.

Glavni zadatak ovog časopisa, koji će izlaziti jednom godišnje u opsegu od dvjestotinjak stranica, bit će raditi na sintezi fizike i filozofije, kao i dati pregled te promišljanje dosega novih znanstvenih rezultata kao i znanstvene metode uopće.

Osim stručnjaka iz područja prirodoslovnih i humanističkih disciplina časopis će u dijelu svojih tekstova biti pristupačan i široj zainteresiranoj javnosti. Institut će, počevši od jeseni, organizirati i niz predavanja te seminara, vezanih kako uz probleme fizike Svemira tako i filozofije.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE