I muškarcima otkucava biološki sat

Juguetes-desarrollo-cognitivo-e1468831337958
Foto: 123 RF

Studijom koja je provedena na Sveučilištu Rutgers obuhvaćena je analiza 40 godina istraživanja, a zaključilo se da muškarci, kao i žene, imaju biološki sat koji otkucava, donosi index.hr Skupina istraživača zaključila je da su muškarci stariji od 45 godina manje plodni, a njihove partnerice imaju veći rizik od preeklampsije, trudničkog dijabetesa i preuranjenog poroda. Osim toga, djeca starijih očeva imaju veću vjerojatnost da će se roditi prije termina, imaju veći rizik od srčanih bolesti i manje porođajne težine, a spominje se čak i veći rizik od autizma.

Iako nije poznato što uzrokuje takve posljedice, znanstvenici vjeruju da bi problem mogao biti u prirodno nižoj razini testosterona.

“Iako je općeprihvaćeno da fiziološke promjene koje se javljaju u žena nakon 35. godine mogu utjecati na začeće, trudnoću i zdravlje djeteta, većina muškaraca ne shvaća da njihova starija dob ima sličan učinak”, rekla je autorica studije Gloria Bachmann i direktorica Instituta za zdravlje žena u medicinskoj školi Rutgers Robert Wood Johnson.

Ostavi komentar