HŽ kupuje nove putničke vlakove

foto: Robert Anić/pixsell

S 21 elektromotornim vlakom koje Končar – Električna vozila proizvode za HŽ Putnički prijevoz (HŽPP), taj prijevoznik bi 2024. u voznom parku trebao imati gotovo 70 novih vlakova, što čini više od 50 posto flote, istaknuto je u utorak nakon obilaska Končarevih tvorničkih hala, kojem je nazočio i resorni ministar Oleg Butković.

Proizvodnja novih vlakova sufinancira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. u 85-postotnom iznosu, pri čemu ukupna procijenjena vrijednost projekta doseže 1,29 milijardi kuna, a na europsko sufinanciranje otpada 880,3 milijuna kuna, donosi poslovni.hr

Tim projektom HŽPP nastavlja modernizirati vozni park s 11 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i 10 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić poručio je da je glavni cilj te tvrtke obnova voznog parka i podizanje kvalitete prijevoza, istaknuvši da bi u 2024. HŽPP u svojoj floti trebao imati gotovo 70 novih vlakova, čime bi se obnovilo više od 50 posto flote.

Nabava novih vlakova, izjavio je Ukić, poboljšat će lokalnu i regionalnu povezanost i mobilnost, dovesti do nižih operativnih troškova, a putnicima će se osigurati veća udobnost, veći kapacitet vlakova i pouzdaniji prijevoz.

Ostavi komentar