Hrvatsku ove godine posjetilo više od 10 milijuna turista: Pogledajte koji grad je zauzeo prvo mjesto

Izvor: Poslovni.hr / ilustracija

Nakon dvije godine pauze, Hrvatska ima normalnu turističku sezonu bar kad je broj dolazaka i noćenja u pitanju, a neke destinacije premašile su rezultate rekordne 2019, piše Poslovni.hr.

Prema podacima eVisitora, u prvih sedam mjeseci na razini cijele Hrvatske imali smo tek 5 posto manje noćenja nego 2019. godine, dok je u srpnju broj noće nja manji za 4 posto nego prije pandemije. U Hrvatskoj je tijekom prvih sedam mjeseci 2022. godine ostvareno 10,3 milijuna dolazaka i 54,3 milijuna noćenja, a samo u srpnju tu se odmaralo 4,5 milijuna turista.

Najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (11,4 milijuna), Slovenije (6 milijuna), Austrije (4,4 milijuna), Poljske (3,5 milijuna), Češke (3,5 milijuna), Slovačke (1,9 milijuna) i Ujedinjene Kraljevine (1,9 milijuna). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (20,2 milijuna), hotelima (12,2 milijuna) i kampovima (10,9 milijuna).

Prema destinacijama najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju (2,4 milijuna), Dubrovniku (2 milijuna), Poreču (1,9 milijun), Splitu (1,6 milijuna) i Umagu (1,5 milijuna).

„Nakon vrlo dobrih rezultata u prvih šest mjeseci ove godine, veliki interes za Hrvatskom obilježio je i srpanj koji se gotovo izjednačio rezultatima iz 2019. godine, a s nekih tržišta poput Njemačke, Češke, Poljske, Austrije nas je posjetilo čak 215.000 turista više nego li u srpnju 2019. godine. Ulaskom u kolovoz, koji je uobičajeno po turističkim kretanjima najintenzivniji mjesec u godini, očekujemo nastavak tog trenda što će, vjerujem, pratiti i odlični financijski rezultati. Naši gosti svake godine prepoznaju nove vrijednosti u hrvatskoj turističkoj ponudi, ove je godine pušten u promet Pelješki most koji je skratio putovanje automobilima na krajnji jug, a i sam most je postao turistička atrakcija. Naš je zadatak potruditi se i u ovom najintenzivnijem periodu da gosti budu zadovoljni uslugom i doživljajem kako bi trajno upisali Hrvatsku na kartu svojih omiljenih destinacija.“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

„U srpnju smo se gotovo izjednačili s trendovima iz rekordne 2019. godine, dok su pojedine destinacije te rezultate i premašile. Pred nama su i nadalje udarni turistički vikendi i tjedni kada će u našoj zemlji na dnevnoj bazi boraviti preko 1,2 milijuna gostiju, velike su vrućine i gužve pa i ovim putem apeliram na odgovorno ponašanje, oprez i strpljenje. Uz odličan kolovoz u kojem očekujemo veći broj njemačkih gostiju iz Bavarske i Baden-Wurtemberga, Austrijanaca, Britanaca, ali i Talijana, također su izvrsne i najave za posezonu, posebno za rujan i listopad. U tijeku su promotivne aktivnosti za posezonu na tržištima SAD-a, a slijede kampanje u Sloveniji te posebna promotivna događanja u Poljskoj i Mađarskoj“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Ostavi komentar