HNB upozorava na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža

novac
Novac se ne posuđuje od lihvara, jer je to najbrži put u propast.

Putem društvenih mreža građanima područja pogođenih potresom nude se neregulirani zajmovi, koji predstavljaju zaduživanje povećanog rizika. Hrvatska narodna banka upozorava građane na opasnost od takvog načina zaduživanja jer su uvjeti i cijena vrlo često znatno nepovoljniji za korisnika kredita od uvjeta iz ponude reguliranih kreditora.

Potrošači koji se odluče na takve zajmove izlažu se različitim rizicima:

Financijskom riziku gubitka novčanih sredstava i prije potpisivanja ugovora, vraćanja kredita u znatno većem iznosu od očekivanog ili pri isplati kredita primanja iznosa manjeg od očekivanog.

Rizicima prijevare i manipulacije osobnim podacima jer se u procesu kreditiranja traže osobni podaci bez pojašnjenja svrhe prikupljanja, načina obrade i pohrane tih podataka, čime rastu rizici vezani uz krađu identiteta ili posljedične prijevare.

Osim toga, prije ugovaranja kredita regulirane institucije imaju obvezu potrošaču uručiti Europski standardizirani informativni obrazac iz kojeg su jasno vidljive informacije o glavnim obilježjima zatraženoga kredita, kamatnoj stopi i drugim troškovima, učestalosti i broju uplata, simulaciji u slučaju nepovoljnoga kretanja tečaja za 20% ako je kredit u valuti ili vezan valutnom klauzulom i brojne druge korisne informacije. Zbog svoje standardizirane forme i opsega informacija Europski standardizirani informativni obrazac omogućava bolju informiranost potrošača i mogućnost usporedbe uvjeta u ponudi kredita iste vrste.

Ponude koje ne sadržavaju navedene informacije ili u sklopu kojih do tih informacija nije moguće doći ni na osobni zahtjev, rizične su za potrošača.

Popis institucija kojima je odobrenje za rad izdala Hrvatska narodna banka ili koje su s matičnim odobrenjem registrirane za pružanje usluga na teritoriju Republike Hrvatske, možete pronaći u registrima na internetskoj stranici HNB-a.

Premda su se lihvari sada okrenuli građanima na potresom pogođenom području, oni pažljivo kroje ponudu i usmjeravaju je klijentima u škripcu, koji nakon zaduženja kod njih samo upadaju u još veće nevolje. Zato dobro proučite upozorenje HNB-a da već sutra ne biste nasjeli ponudi kredita koji se oglašavaju na društvenim mrežama.

Ostavi komentar