H-8 najbolji je hrvatski film svih vremena

sony
Foto: pixabay

Film H-8 redatelja Nikole Tanhofera iz 1958. u najnovijem, trećem izboru kritičara proglašen je najboljim hrvatskim igranim filmom svih vremena, najbolji dokumentarni film je Od 3 do 22 Kreše Golika (1966.), a najbolji animirani Surogat Dušana Vukotića iz 1961., donosi poslovni.hr

Na drugo mjesto probio se film Rondo Zvonimira Berkovića iz 1966, slijede Tko pjeva zlo ne misli, Lisice Krste Papića, Breza Ante Babaje, Ritam zločina Zorana Tadića i Ne okreći se sine, Branka Bauera. U prvih deset najboljih izabrani su i Kaja, ubit ću te Vatroslava Mimice, Koncert Branka Belana i kao najnoviji film Što je Iva snimila 21. listopada 2003. Tomislava Radića iz 2005.

U izboru najboljeg hrvatskog dokumentarca na drugom je mjestu Specijalni vlakovi Krste Papića, Recital Petra Krelje, Kad te moja čakija ubode Krste Papića, i Srbenka Nebojše Slijepčevića. U top 10 ušli su i Dobro jutro i Tijelo Ante Babaje te Skopje ’63 Veljka Bulajića.

Iza Surogata Dušana Vukovića iz 1961., nalazi se Tup – tup i Idu dani Nedeljka Dragića, Doh Kihot Vlade Kristla i tek onda kultni Profesor Baltazar animirani serijal koji potpisuju Grgić, Kolar i Zaninović.

U ovoj anketi su sudjelovali neki od najznačajnijih filmskih kritičara i stručnjaka, a među njima i Nenad Polimac, Jurica Pavičić, Željko Luketić, Boško Picula, Daniel Rafaelić, Tomislav Kurelec, Alemka Lisinski i Hrvoje Pukšec.

Ostavi komentar