Guverner Boris Vujčić najavio: Uvođenje eura 2023. je ostvarivo

euro
Od 2023. u novčanike ćemo spremati eure. Foto: pixabay

Iako je izbijanje pandemije snažno pogodilo hrvatsko gospodarstvo i javne financije, uvođenje eura 1. siječnja 2023. je ostvarivo, rekao je danas guverner HNB-a Boris Vujčić u svom izlaganju “Put do eura” na 23. znanstveno-stručnoj konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji. Smatra da je pritom ključan dinamičan oporavak gospodarstva i držanje fiskalnih pokazatelja unutar referentnih okvira od 2021. godine. Ispunjavanje preostalih kriterija konvergencije i provedba reformskih mjera na koje smo se obvezali u zahtjevu za ulazak u tečajni mehanizam ERM II je izgledno, istaknuo je guverner Vujčić, a objavljeno je i na službnoj stranici HNB-a.

Naime, Hrvatska se u zahtjevu za ulazak u ERM II obvezala provesti dodatne reformske mjere (tzv. post-entry commitments), a riječ je o osam mjera iz četiri područja. To su jačanje okvira za borbu protiv pranja novca nakon prenošenja pete direktive o sprječavanju pranja novca (direktiva AML5), daljnje smanjenje administrativnog i financijskog opterećenja za gospodarstvo, poboljšanje korporativnog upravljanja u državnim poduzećima revizijom i usklađivanjem regulative i praksi u skladu sa smjernicama OECD-a te jačanje nacionalnog stečajnog okvira u skladu s Direktivom (EU) 2019/1023 Europskog parlamenta i Europske komisije od 20. lipnja 2019.

No kako će kriza u 2020. izazvana pandemijom privremeno otežati ispunjavanje fiskalnih kriterija, u skladu s aktualnim projekcijama u 2021. bismo ponovno trebali zadovoljiti sve kriterije nominalne konvergencije, smatra guverner.

Ostavi komentar