Gdje je realni sektor, pitaju se naši gospodarstvenici u svjetlu “rata” protiv koronavirusa

Mala hiža_ Branimir Tomašić (13)
Branimir Tomašić

Odgoda obaveznih davanja državi koja predstavlja najveći dio od 63 mjere “pomoći” poduzetnicima, obrtnicima i drugima od strane resornog Ministarstva gospodarstva da pokuša preživjeti dok traje “rat” protiv koronavirusa većina je ocijenila nedovoljnim za izbjegavanje sloma u slučaju da ova situacija potraje. Jedan od nezadovoljnih gospodarstvenika je i Branimir A. Tomašić, graditelj, voditelj i vlasnik restorana Mala Hiža iz Mačkovca koji nam je poslao opširno priopćenje koje donosimo u nastavku.

Kako pomoći radnicima i njihovim poslodavcima?

Za neke mjere je prekasno, ali puno toga se može i mora popraviti!

ALI! Promptno, precizno i pošteno! I to brzo!!

1. Financijski pomoći u sferi plaća i doprinosa i to na osnovu, ukupnih financijskih bilanca poduzeća (PDV, plaće, porezi, fluktacija = otkazi, prošlogodišnjih, ili čak višegodišnjih fiskaliziranih računa, broja uposlenika, uredno podmirenih svih poreza i doprinosa privrednog subjekta koji aspirira na pomoć. Jer, rečeno je na vladi prije par dana, da se neće dopustit da se nesavjesni, neuspješni i nepošteni ( npr. mijenjali imena firmi da ne bi plaćali PDV…), ne smiju naći u kvoti onih kojima je mjera namijenjena.

Iznos od 3250.00 kn, u emisiji Otvoreno , prvo je rečeno jednokratno , a nakon toga 3 mjeseca, i da li je to sa doprinosima ili bi ih poslodavac morao nadodati, i iz kojih prihoda !? Bolje bi bilo da je plaćen mirovinski i zdravstveni doprinos, makar i uz bilo kakvu nadoknadu plaće, pa da zadržimo uposlenike za bolja vremena, jer nikakvih prihoda u dogledno vrijeme, izvjesno je, neće biti.

2. Ukinuti plaćanje komunalne naknade dok traju izvanredne mjere

3. Ne naplaćivati porez na potrošnju i tur. članarinu, Zamp…?! dok traju izvanredne mjere

4. Ne naplaćivati unaprijed porez na dobit dok traju izvanredne mjere

5. Ukinuti naplatu stavke računa ”ZAKUP SNAGE”, a uz naplaćenu potrošenu električnu energiju (limit spušten sa 30kw na 20kw vrsno angažirane snage u cilju da bi bilo zahvaćeno što vise potrošača tom mjerom!

Mala hiža je u 2019. godini UPLATILA:

PDV =621 152,41 POREZ NA DOHODAK =93 559,73 DOPRINOSI ZA MIROVINSKO =173 806,36 DOPRINOSI ZA SOCIJALNO =184 145,86 MIO II =50 867,80 POREZ NA DOBIT =24 418,40 TURISTIČKA ČLANARINA =4 651,85 MIO III =72 000,00 Prosjećna plaća radnika =7700,00

Sve to sa 13–14 uposlenika, na 14 stolova( kapacitet od 14-50 osoba, rad cijele godine).

Mjera odgode plaćanja, pa plaćati kasnije i uzimati kredite, nečega što ni kasnije nećemo uprihodovati je nonsens, nelogičnost, može doći samo od onih struktura i pojedinaca koji nikad nisu morali zaraditi danas , da bi sutra mogli isplatiti sebe, svoje uposlenike i za zajedničke potrebe(državu), i tako iz dana u dan.

Birokraciji vrijeme ništa ne znači, ako nije danas, bit će sutra, ili prekosutra, druge godine ili desetljeće, jer ….sigurna plaća stiže, barem je do sada…

Ne prepoznaje, ne detektira, ne evidentira se kukolj među poslodavcima, pa ni na osnovnoj razini fiskalne discipline, nego smo svi mi poslodavci u očima države, pa i građana isti, lopovi, trpamo u džep, a MI NISMO bili, a ako uspijemo ponovno pokrenuti posao NEĆEMO NI BITI, usprkos lošem iskustvu, biti ćemo i nadalje doslijedni i socijalno osjetljivi, a naši uposlenici su bili i biti će dio obitelji.

Ja, Branimir A. Tomašić, graditelj , voditelj i vlasnik restorana, u svojoj 67 godini života i dalje radim od svoje 18. godine, član sam Sabora tur. zajednice Hrvatske, u slijedeću srijedu imamo tel.sjednicu na aktualnu temu, kasno, mada znam da je ministrar gospodin Capelli u nezavidnoj situaciji.

Još više deprimira činjenica da se u mjerama spominju npr., paušal za iznajmljivače, najam kamping terena, hotela….a gro profita odlazi stranim vlasnicima, van zemlje, a o 4500 restorana, konoba , plus koliko kafića, koliko zaposlenih?, koji čine sliku enogastro destinacije naše domovine, i zarade svaku petu kunu u proračunu, na repu su brige nadležnih.

Svaki poslodavac u ugostiteljstvu koji kroz dulje razdoblje ne može postići u svojem poslovanju rezultate kojima uspijeva namiriti sve potrebno u poslovanju za isplaćivanje minimalne medijalne plaće, tj.cca 5200 kn, i priuštiti pristojan život uposlenika, neka se bavi nečim drugim, a to bi se moglo postići korektnim i dosljednim kontrolama nadležnih. Na kraju svega, oni koji misle da se u ugostiteljstvu i gastronomiji lako zarađuje, trpa lova u džep, teče med i mlijeko, neka samo uđu u taj posao, nitko im ne brani, jer taj posao ako želite biti uspješni nije samo posao nego životni stil.

Premijer Plenković sada ima dvije velike šanse, počistiti konačno nered u državi, sačuvati je, i pomoći narodu u nevolji, a na jesen onda sigurno osvaja vlast.

Zasad nije počelo najbolje..

Evo koji su poticaji poduzetnicima da u budućnosti rade pošteno i transparentno , da radnike plaćaju u punom iznosu, a ne minimalac i ostatak na ruke,… da im uplaćuju treći stup, nastojeći im osigurati dobru mirovinu, da nemaju dugova prema državi , dobavljačima itd.

ETO svima isti MINIMALAC, a DOPRINOSE neka plati poslodavac,i još razliku do punog iznosa plaće prema Ugovoru, a nema gostiju i ima zabranu rada. I oni koji su uplaćivali SVE doprinose na 6,7,8 ili 9 tisuća kuna na neto primanja, isto kao i oni koji su plaćali minimalac, nešto na ruke, iz ne fiskaliziranih prihoda.

Najviše bi , kao i do sada mogli profitirat razni mutikaše koji su lovili u mutnom, ne plaćajući obveze, radeći sa 4,5 uposlenika, a kada zatreba ispomoć na crno, rade učenici na praksi, mijenja se ime firme zbog izbjegavanja plaćanja PDV- a, stečajevi, zatvaranje firme s dugovima, otvaranje nove, opet ispočetka, i tako u krug. Uz redovna skijanja, krstarenja, egzotične destinacije. Sada su već u prvim redovima dostave hrane. Dali tko to regulira, kontrolira fiskalizaciju?

Koliko je nefiskaliziranih računa…? Tko to nije radio i ne radi svoj posao kako treba…?

Tko to vjeruje da su iskazane prosječne plaće tako niske u Međimurju ?!

Kako da ja objasnim svojim radnicima, da sada dobiju isti iznos, kao i oni koji su prije primali 3,4,5 t.kn, i na to plaćali doprinose, isto kao i mi koji smo plaćali poreze na pune iznose plaća, pa tako plaćali i za druge koji su prihode skrivali.

Na primjeru plaće mog kuhara od 8700 kn neto, sa davanjima cca 11000 kn, i 3250 kn neto sa davanjima cca 4800 kn, razlika samo u jednoj plaći cca 6000 kn!?, a sada svima isto, zapravo po najnovijem i ne, nego ja koji sam isplaćivao visoke plaće da zadržim stalnu ekipu, sada bih mora doplatiti do plaća kakve su mi radnici imali prije, od 3250 do 6.200 kn – 8.800 kn, a prije je komunicirano od strane vlade da će se paziti da se ne pogoduje onima koji su od prije bili u poslovnim poteškoćama … A solidarnost? Evo, sve je, prije navedeno….

A najviše prema proračunskim korisnicima, izuzevši , medicinare, policiju, vojsku…

Gdje je realni sektor, i to onaj koji može dokumentirati kakvo je poslovanje imao do sada, u našem slučaju 20 godina, a sada nikog nije briga.

Ostavi komentar