10.6 C
Čakovec
Subota, 13 travnja, 2024

Filmski omnibus Stanke Gjurić, Šest plakanja, spreman za festivalsko prikazivanje

Filmski omnibus Stanke Gjurić, Šest plakanja, kojeg je snimanje ozbiljnije započelo još krajem ljeta 2021., napokon je završen i spreman za festivalsko prikazivanje.

Za našu Čakovčanku, ovaj je projekt bio poveći zalogaj, zato što je riječ o polusatnom filmu koji se sastoji od šest priča u kojima međusobno povezani likovi proživljavaju svoje životne borbe i tragedije, stoga na taj filmski poduhvat također možemo gledati i kao na šest kratkometražnih filmova.
Kroz film se provlači čak trinaest likova, a neki od glumaca, poput Srđana Bulata i Ivanke Blažević Kiš, već su se pojavili u jednom od autoričinih relativno nedavnih projekata.

I u ovom se uratku, uz gore spomenuta imena, pojavljuju nadareni naturščici: Tin Lemac, Antonija Vlahović, Milko Kiš, Zorica Krističević, Robert Međurečan, Luka Gjurić i drugi.

Film je sniman na mnogim lokacijama u Zagrebu, a od najatraktivniji interijera svakako je prostor Društva hrvatskih književnika, ali i pripadajući mu balkon.
Uspjeh ovoga filma, kao i više-manje svih dosadašnjih Stankinih filmova (iako to vrijedi mnogo više za period od posljednjih desetak i više godina), na žalost ne ovisi samo o kvaliteti samoga uratka, već i o tome koliko je, više ili manje značajnih filmskih festivala u svijetu preostalo, a da se za prijavu ne mora plaćati pristojba. Upravo činjenica da takvih festivala ima sve manje, govori sama za sebe, a da ne spominjemo konkurenciju koja se samim time značajno povećava.

Podsjetimo, riječ je o nezavisnom filmu, svojevoljno snimljenom bez budžeta, u kojem Gjurićeva, uz režiju potpisuje produkciju, scenarij, fotografiju, te montažu slike i zvuka. Takvi su autori vrlo rijetki, stoga joj želimo svu sreću s filmom, jer ona će joj i ovaj put trebati, čak možda više no ikad.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,151FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Zack Dust u live svirci petkom

Zack Dust

Imitatorski show by Danko Ažić

Imitator Danko Ažić