Evo što je kao ‘idiličnu’ noć u Paragu predstavila ekipa Index.hr povodom Svjetskog dana Roma

index.hr
Novinar Indexa i njegov domaćin Matjaš Oršuš

Iako se iz teksta jasno iščitava da su rano ujutro “prije nego su zakurikali pijetlovi” bježali glavom bez obzira (bojali su se psa, pa nisu uspjeli pobjeći odmah čim je svanulo, nego tek nešto kasnije), samo kako bi se pohvalili da su “proveli noć u romskom naselju Paragu” i time “doprinijeli” proslavi 8. travnja Svjetskog dana Roma, ekipa Index.hr predstavila je gotovo, pa idilično svoj boravak. Evo što su zaključili:

“Nama u Paragu nije pala vlas s glave, iako smo im gurali kameru u dvorišta i dnevne boravke. Međimurski Romi su nam ponudili hranu, piće i pjesmu. Bezrezervnim gostoprimstvom i zbunjujućom neposrednošću izbili su predrasude koje smo, iskreno govoreći, imali prije dolaska.

Žive li pomalo kaotično? Žive.

Može li ih se nazvati susjedima iz snova? Teško.

Treba li svim Romima omogućiti socijalnu pomoć? Ne treba.

Zaslužuju li stereotipnu etiketu lopova, alkoholičara i skitnica? Ni slučajno.”, navode u epilogu svoje reportaže u kojoj se hvale da su proveli noć u romskom naselju.

Naravno da u tom zaključku nisu ponudili realnu sliku aktualne situacije kada je u pitanju život Roma, koja je srećom ipak vidljiva “između redaka” onoga što su napisali.

Nisu ni pokušali ponuditi rješenja za kvalitetniji suživot većinskog i manjinskog stanovništva kojeg sugeriraju kao neophodno potrebnog, već uglavnom svrstavanje na jednu stranu, što nije novo kada su u pitanju posjete zagrebačkih novinarskih ekipa.

Konačno, nisu se ustručavali dati pljusku većinskom međimurskom stanovništvu koje inače ne reagira i stoički godinama podnosi i ono što su sami djelomično doživjeli (pucnjavu, alkoholiziranje, prijetnje, bahaćenje…).

Pljuske koje se naravno ne usude podijeliti kada imaju istinske sagregacijske probleme u svom vlastitom zagrebačkom dvorištu.

Njihov “idilični noćni provod” u Paragu možete pogledati ovdje.

Foto: Index.hr

Ostavi komentar