Europska komisija zaključila preliminarne razgovore s Valnevom kako bi osigurala novo potencijalno cjepivo

korona
Europska komisija osigurava dodatne količine cjepiva.

Europska komisija danas je zaključila preliminarne razgovore s farmaceutskim poduzećem Valneva u cilju kupnje potencijalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19, objavili su putem priopćenja za javnost koje donosimo u nastavku.

Predviđeni ugovor s Valnevom omogućio bi svim državama članicama EU-a zajedničku kupnju 30 milijuna doza te još do dodatnih 30 milijuna doza. Današnjim zaključenjem preliminarnih razgovora s Valnevom dopunjuje se već osigurani opsežan portfelj cjepiva koja će se proizvoditi u Europi, uključujući već potpisane ugovore s poduzećima AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac i Moderna te pregovore s poduzećem Novavax.

Tim raznolikim portfeljem cjepiva osigurat će se da Europa bude dobro pripremljena za cijepljenje nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima, kao što je to već slučaj s cjepivima poduzeća BioNTech/Pfizer i Moderna koja su nedavno odobrena u EU-u. Države članice mogu donirati cjepiva zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ih preusmjeriti u druge europske zemlje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je:- Zbog nastavka pandemije bolesti COVID-19 u Europi i diljem svijeta važnije je nego ikad da sve države članice imaju pristup najširem mogućem portfelju cjepiva kako bi se osigurala zaštita ljudi u Europi i šire. Današnjim korakom prema postizanju dogovora s Valnevom dodatno se nadopunjuje portfelj cjepiva EU-a i dokazuje predanost Komisije u pronalasku trajnog rješenja za pandemiju.

 Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Ovim osmim cjepivom pridonosimo već opsežnom i raznolikom rasponu cjepiva u našem portfelju. Na taj način možemo maksimalno povećati izglede da svi građani do kraja 2021. imaju pristup sigurnom i učinkovitom cjepivu. Sve države članice započele su s kampanjama cijepljenja i primat će sve veći broj doza kako bi se tijekom ove godine pokrile sve njihove potrebe

Europska komisija
Glavna uprava za komunikacije, Predstavništvo u Hrvatskoj

Rima JOUJOU-DELJKIĆ
Voditeljica odjela za novinstvo i medije

Ostavi komentar