Andreja Marić: “Djeci treba hitno ograničiti konzumaciju energetskih pića i pojačati edukaciju djece i roditelja!”

U nastavku donosimo tekst govora saborske zastupnice, Andreje Marić.

Foto: SDP Međimurske županije

Dana 6. lipnja 2023. napunilo se dvije godine otkako je 13-godišnji dječak s neprepoznatom srčanom manom, nakon konzumacije energetskih pića, izgubio život. Javnost se tada zgražala, pedijatri i nutricionisti govorili su kako su štetna za djecu, a ministar Beroš se busao u prsa govoreći kako su on i HDZ za zabranu prodaje energetskih pića djeci i kako su pokrenuli zakonsku proceduru. Prošlo je skoro 2 i pola godine, no nikakav prijedlog zakona iz resornog ministarstva nije došao u Sabor, a djeca se i dalje nataču s napitcima koji im štete na niz načina, ne samo zbog šećera i debljine, već i zbog metaboličkih poremećaja, ugrožavanja zdravlja srca i bubrega.

– Mi smo ministru Berošu dali vremena godinu dana da ispuni obećanje da će zaštititi djecu, no očito mu to nije prioritet. Stoga je Klub zastupnika SDP-a 14. lipnja 2022. uputio u saborsku proceduru prijedlog zakona, odnosno izmjenu i dopunu Zakona o trgovini, kojim će se zabraniti prodaja energetskih pića djeci. No, Vlada je naš prijedlog odbila. Osnovna pitanja koja se uređuju zakonom odnose se na zabranu prodaje energetskih pića osobama mlađima od 18 godina (slično kao i za alkoholna pića i duhanske proizvode). Proširuje se nadležnost inspektora te novčane kazne za odgovorne pravne i fizičke osobe ako postupe protivno zakonu. To je drugi SDP-ov pokušaj da uredimo ovo pitanje.

– Naime, SDP je u Saboru još 2018. ponudio prijedlog zakona kojim bi se maloljetnicima zabranilo kupovanje energetskih napitaka, po uzoru na neke druge europske države. Taj prijedlog je bila podržala kompletna oporba, čak i neki zastupnici HDZ-a, no tadašnji ministar Kujundžić ga je glatko odbio. Prvo je tvrdio da EU to ne bi dopustila, što su neistine, jer su tada već Litva i Latvija imale takav zakon. Nakon što je naša EU zastupnica Biljana Borzan dobila pozitivno tumačenje Europske komisije i raskrinkala argument ministarstva, Vlada je rekla da neće podržati zakon, već da će ići na podizanje poreza na prodaju energetskih pića kako bi bila manje dostupna.

– U zadnje vrijeme aktualiziran je problem konzumacije energetskih pića, osobito kod djece i mladih. Inspektori slovenske Uprave za sigurnost hrane prije 3 dana zabranili su energetsku, odnosno kofeinsku verziju napitka Prime Energy Drink, koje konzumiraju i naši tinejdžeri, jer sadrži sastojak L-teanin, koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU. Energetski napici uz kofein i L-teanin često sadrže i visoke razine šećera, što sve zajedno može biti štetno za zdravlje, pogotovo ako se konzumira u velikim količinama. Iako proizvođač ne preporuča konzumaciju mlađima od 18 godina, to nije nikakvo jamstvo da ga djeca zbilja neće kupovati. I mnoga ga kupuju. Troše novac na limenku pića, umjesto za užinu. Iz Ministarstva zdravstva i Državnog inspektorata Republike Hrvatske poručili su da se zabrana odnosi i na Hrvatsku te poslali inspektore na teren.

– Nakon sastanka, koji je prije par dana ministar zdravstva Vili Beroš održao s ravnateljem HZJZ-a Krunoslavom Capakom i glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem, najavljena je hitna akcija s ciljem ograničenja konzumacije takvih pića u mlađoj populaciji. Ministar Beroš opet najavljuje potpunu zabranu energetskih pića za maloljetnike, navodno u prva tri mjeseca iduće godine. Zabrana prodaje odnosila bi se i na internetsku prodaju (jer se tim putem mahom i može nabaviti energetsko piće Prime). I to podržavamo.

– No, koliko ćemo zaista čekati da ministar ispuni još jedno od svojih obećanja? Osim konzumacije štetnih energetskih pića, velika su opasnost i nikotinske vrećice, tzv.“snus“, o čemu sam među prvima govorila u Saboru na Odboru za zdravstvo. Konzumiraju ga djeca, mladi, može se kupiti na gotovo svakom kiosku! Ni djeca, ni njihovi roditelji, nisu svjesni štetnosti konzumiranja i ovog pripravka. Potrebna je hitna edukacija naše djece i mladih, u osnovnim i srednjim školama, ali i roditelja.

Zašto je Vlada RH odbila naš prijedlog zakona o zabrani prodaje energetskih pića maloljetnicima?

  1. Argument im je bio da konzumacija tih pića među djecom u Hrvatskoj nije dovoljno istražena. Zato smo si dali truda i nabavili relevantne podatke. Vrlo korisno istraživanje o odnosu djece i energetskih pića napravljeno je u Obrtničko-industrijskoj školi Županja, na uzorku od 271 učenika, i ovim putem želimo zahvaliti profesorici Elviri Lučić i suradnicima koji su istraživanje proveli. Osim toga, 1.12.2022., HDZ je održao Okrugli stol o konzumaciji energetskih pića, i to nakon što je 12-godišnje tamošnje dijete doživjelo moždani udar zbog konzumacije energetskih pića. Na Okruglom stolu predstavljeni su i rezultati ankete o korištenju energetskih pića među učenicima osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije. Na reprezentativnom uzorku većem od 5.300 učenika, pokazani su zabrinjavajući rezultati prema kojima energetska pića konzumira 65 posto učenika osnovnih škola i 85 posto učenika srednjih škola. 15.12.2022. HZJZ je održao Okrugli stol o konzumaciji energetskih pića. Prije skoro godinu dana! I još ništa od novog Zakona.
  2. Ne stoji tvrdnja Vlade kako će porez na energetska pića uveden 2020. odvratiti djecu da ih kupuju. Na pitanje u anketi je li uvjet kupnje nekog određenog energetskog napitka njegova cijena, 69% učenika je odgovorilo da nije, već da kupuju ono koje vole. Dakle porez uveden prije par godina da obeshrabri konzumaciju ih ne dira previše.
  3. Ogromnih 96% učenika je konzumiralo energetska pića, iako ih je 86% svjesno da su nezdrava. Ako je i postojala dvojba o tome koliko je rašireno ispijanje među djecom, više je nema.
  4. Što je organizam mlađi, to je konzumacije energetskih pića riskantnija, stoga je podatak kako ih je čak 70% učenika počelo konzumirati još u osnovnoj školi vrlo zabrinjavajući.
  5. Prema istraživanju 8% učenika pije energetska pića jednom dnevno, 5 % više puta dnevno, a 9% je izjavilo kako ih pije često. Znači ispada da su 22% ispitanih redoviti konzumenti!
  6. Podatak koji zvoni na uzbunu je kako je čak 61% učenika konzumiralo energetska pića s alkoholom.
  7. Prema ispitivanju javnog mnijenja koje je naručila zastupnica Borzan na uzorku od 805 ispitanika bilo je i jedno od pitanja trebaju li djeci zabraniti kupnju i konzumaciju energetskih pića. Čak 88% građana Hrvatske podržava takav potez!

Dakle, djeca u Hrvatskoj energetska pića počinju piti još u osnovnoj školi, piju ih često i u velikim količinama iako znaju da su nezdrava, dvije trećine njih ih miješa s alkoholom, a poseban porez na energetska pića ih ne odvraća od konzumacije. Uz to, gotovo 9 od 10 građana Hrvatska smatra da djeca ne bi trebala kupovati i konzumirati energetska pića! Ministarstvo ima sve podatke i stoga tražimo da se hitno krene s edukacijom djece i roditelja te sa donošenjem zakona kojim treba ograničiti djeci da kupuju i konzumiraju energetske napitke.

 

 

Izvor i foto: SDP Međimurske županije

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE