Dolazi li Varteksu kraj ili ima drugih rješenja za spas?

Varteks
Varteks, Foto: Google Maps

Dugovi kompanije problem su koji se pregovorima zasad ne uspijeva riješiti, piše Poslovni.hr

Dosadašnji predsjednik Uprave Varteks Tomislav Babić, nakon tri godine na toj funkciji, dao je ostavku zbog neuspješnih pregovora vjerovnika, a obje informacije potakle su seriju nagađanja. Najviše po pitanju jesu li dugovi koji su daleko manji od imovine s kojom tvrtka raspolaže, postali sjeme tako velikog razdora kojeg na stolom u pregovorima nije moguće razriješiti.

Na to se nastavljaju pitanja o tome što slijedi u varaždinskoj kompaniji. U prvim ocjenama važe se izglednost blokade računa iz koje tvrtka ne bi izašla, što znači i glede eventualnog stečaja.

No, jesu li Varteksu odbrojani dani, nakon što je propao važan posao s Kauflandom? To bi se moglo naslutiti za kratko, u prvom redu kroz poteze vjerovnika koji pažljivo iščitavaju najnovija zbivanja.

Dosad su se vjerovnici suzdržavali od blokada računa, i povjerenje su dugo ukazivali najvećem investitoru Nenadu Bakiću, koji je pojedinačno najveći dioničar, ali odnedavno ne više i veliki vjerovnik.

Njegov ustup tražbina profesionalnijima igračima, jednoj projektnoj tvrtki, prema Babiću nije izazvao efekt blokade računa, jer vjerovnici – i Grad Varaždin za oko 5 milijuna potraživanja za razne komunalije, za sad se nisu aktivirali s prisilnom naplatom.

Svi akteri izgleda još važu ima li tvrtka alternativni izlaz iz blokade transakcija koje joj život znače, barem privremeno bolje likvidnosti, pa se čeka rasplet u tjednima iza Velike Gospe. Usto, na naš Upit iz Grada Varaždina potvrđuju da su, nakon što su iscrpljene sve mogućnosti kako bi se nastavio daljnji rad Varteksa, prisiljeni pokrenuti ovrhu za dospjele tražbine.

Ostatak članka na Poslovni.hr:  https://www.poslovni.hr/hrvatska/jesu-li-varteksu-dani-odbrojani-ili-postoji-alternativni-scenarij-4349231

 

Ostavi komentar