DOBRO JE PODSJETITI Dječje sjedalice u automobilu su obavezne, evo kako ih pravilno koristiti

Dječja sjedalica za auto
Ilustracija

Posebno ugrožena skupina u prometu su djeca, neovisno da li se nalaze u vozilu kao putnici, vozači bicikala ili pješaci. Često se dogodi da roditelji autosjedalicu ne koriste – bilo da su u žurbi, misle da smještanje djeteta u sjedalicu iziskuje previše vremena ili pak putuju na kratku relaciju pa misle da će put proći u redu, piše Klikaj.hr.

Iz policije apeliraju na roditelje da apsolutno uvijek koriste dječje autosjedalice za prijevoz djece i naglašavaju da je vožnja bez primjerene zaštite za djecu najlošiji izbor.

Roditelji često griješe s obzirom na to da autosjedalicu koriste samo na dužim putovanjima, dok dijete na kraćoj relaciji npr. do trgovine ili vrtića, ne vežu za to predviđenim pojasom u autosjedalici.

U nadzoru prometa, nerijetko se zatiču vozila u kojima se mala djeca, pa čak i novorođenčad drže u naručju putnika na stražnjim sjedalima, pa čak i na mjestu suvozača. Prevoženje djece na nepravilan način predstavlja svjesno ugrožavanje njihovog zdravlja od strane roditelja i drugih odraslih osoba. Pri tome, odrasli nemaju na umu činjenicu da se kod sudara pri brzini od svega 25 km/h djetetova masa znatno povećava, te ruke odrasle osobe nisu dovoljne da zadrže dijete u istom položaju, uslijed čega dolazi do udara dječjeg tijela po unutrašnjosti vozila.

Pravilno korištenje autosjedalice smanjuje rizik pogibije djeteta u prometnoj nesreći, te zadobivanja teških tjelesnih ozljeda i više od 90 posto. Da bi autosjedalica bila pravilno korištena važno je da ona odgovara stupnju tjelesnog razvoja djeteta, da je pravilno pričvršćena i da je dijete pravilno vezano.

Svaka dječja autosjedalica treba imati oznaku atesta sigurnosti Regulative 44/04 ili Regulative 129 Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu. Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama propisano je da je rečeni atest obavezan za sve autosjedalice na hrvatskom tržištu.

Autosjedalice koje se postavljaju u smjer koji je suprotan smjeru vožnje sigurnije su za dijete od onih koje se postavljaju u smjeru vožnje. Razlog tome je što su djetetove kosti krhke, nerazvijene i lako lomljive, te u trenutku sudara djetetova glava i vrat trpe veliko opterećenje. Smještanjem djeteta u autosjedalicu u smjer koji je suprotan smjeru vožnje omogućava u slučaju prometne nesreće, da sile sudara koje pritišću glavu, vrat i kralježnicu rasporede po cijeloj dužini naslona i svode ozljede na minimum.

Roditelji često postavljaju pitanje kada dijete smjestiti u drugu autosjedalicu i do kad istu koristiti. Pravilo prilikom odabira autosjedalice odnosno prelaska djeteta iz grupe u grupu autosjedalica glasi: “Dijete treba biti u autosjedalici niže grupe sve dok tu nižu grupu ne preraste”. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da sva djeca niža od 150 centimetara trebaju biti vezana u autosjedalici prikladnoj njihovom uzrastu. Iznimno se dijete visoko između 135 i 150 centimetara može vezati sigurnosnim pojasom ako je isti pravilno pozicioniran.

Najsigurnija mjesta za prijevoz djece u vozilima su stražnja sjedala, dok je prednje suvozačevo mjesto najopasnije za dijete, pa čak i kad je dijete vezano u autosjedalici. Razlog tome je što u prednji dio vozila najčešće dolazi do udaraca, lomova vjetrobranskog stakla, kao i ulijetanja različitih predmeta u vozilo (drvo, plastični i metalni dijelovi, vjetrobransko staklo i dr.) čime je izražen velik rizik od ozljeda. Stražnja sjedala pružaju dodatnu zaštitu jer su dalje od točke udarca.

U slučaju nedoumica oko korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice, možete se obratiti udruzi „RODA – roditelji u akciji“ ili Odsjeku za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke, gdje ćete dobiti savjete o pravilnom korištenju istih.

Ostavi komentar