Kako do COVID putovnice korak po korak?

covid potvrde
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Najtraženiji dokument u predstojećim danima zasigurno će biti digitalna zelena potvrda ili COVID putovnica koja je važeća u državama članicama EU, a može se zatražiti od 1. lipnja. 

Tko sve može dobiti COVID putovnicu? 

COVID putovnicu mogu zatražiti osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom. Zatim osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva i ona će im biti  valjana 210 dana od dana cijepljenja.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Njima će potvrda biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva. Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Potvrdu možete zatražiti i  ako imate negativan test ili ste nedavno preboljeli bolest COVID-19.

Kako u nekoliko koraka do putovnice?

EU digitalnu COVID potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. Najlakše je da to učinite odlaskom na internetsku  stranicu www.eudigitalnacovidpotvrda.hr. Na početnoj stranici pojavi vam se zelena kućica Zatraži potvrdu i kliknete na nju.

  1. korak

Nakon toga automatski vas prebaci na stranicu e-Građani gdje vam traži da pritisnite na tipku PRISTAJEM kojom dajete privolu portalu e-Građani na obradu Vaših osobnih podatka. Da biste se mogli služiti uslugama u sustavu e-Građani, treba vam jedna od vjerodajnica–elektroničkih potvrda vašeg identiteta. Mi smo u našem slučaju koristili token banke.

2. korak

3. korak

4. korak

Nakon što ukucate tražene podatke prebaci vas u Sustav za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda i kliknete zatražite potvrdu. Nakon toga morate ukucati svoj OIB i adresu e-pošte na koju će vam poslati potvrdu. Kada to učinite, kliknete pošalji zahtjev. I to je to, nakon toga za nekoliko sati bi vam na mail trebala stići potvrda.

5. korak

6. korak

 

EU digitalna COVID potvrda sadrži QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja. Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis.

Potvrdu možete zatražiti i fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku.

Ostavi komentar