Dezinficijens u automobilu: Može li se zapaliti na visokim temperaturama?

dezificijens
Ako dezificijens ne pronalazite u dućanu izradite ga sami
Ljeto dolazi, a s njim i visoke temperature, koje u kabini vozila rastu i iznad 70 stupnjeva, ako vam je automobil parkiran na suncu. U SAD-u se upravo vodi rasprava o tome mogu li dezinficijensi na bazi alkohola (uglavnom 70-postotni) eksplodirati ili se zapaliti na visokim temperaturama. Novo normalno, odnosno pandemija koronavirusa, donijela nam je i novog najboljeg prijatelja, prozirnu bočicu tekućine za čišćenje ruku. Mnogima ona ostaje u automobilima, premda je na njoj upozorenje zapaljivosti.
U SAD-u je odjeknula poruka vatrogasne jedinice iz Western Lakesa u kojoj se navodi:

– Ako držite dezinficijens u automobilu tijekom vrućih dana, izloženost suncu može stvoriti efekt pojačavanja svjetlosti kroz bocu. Također, pušite li u vozilima i nalazi li se bočica dezinficijensa blizu vatre, može se dogoditi katastrofa.

Vatrogasci su na svom profilu na društvenim mrežama objavili i fotografiju eksplozijom uništene unutarnje obloge vrata automobila za koju se kasnije ustanovilo da je snimljena u Brazilu. Također, nije poznato što je izvor te eksplozije. Uslijedila je velika rasprava na društvenim mrežama, a sa savjetom se javila i Državna udruga vatrogasaca (NFPA):

– Da bi se zapalili plinovi koji su izazvani isparavanjem dezinficijensa potrebna je vatra. Da bi se dezinficijens sam od sebe zapalio potrebne s temperature više od 300 stupnjeva.

Što je pouka ove priče? Dezinficijens se očigledno na suncu ne može zapaliti, ali s bilo kakvim izvorom plamena situacija bi mogla biti drukčija zbog isparavanja plinova iz bočice. Premda je vjerojatnost za takvo što niska, savjetujemo da bočicu nosite sa sobom i ne ostavljate je u automobilima. Pogotovo tijekom vrućih dana.

Autor: Poslovni.hr

Ostavi komentar