Dali im mrvicu veće mirovine, a “oduzeli” besplatno dopunsko osiguranje

prosvjed umirovljenika
Ilustracija:Jedan od prosvjeda umirovljenika protiv siromaštva.

Godišnje desetak tisuća umirovljenika gubi pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje uslijed usklađivanja mirovina, a cenzus za oslobođenje je određen prije 15 godina.

U Otvorenom pismu Vladi Sindikat umirovljenika Hrvatske  je upozorio da se umirovljenike zavlači 15 godina “hladno, proračunato i bezobzirno” te predlaže da se prihodovni cenzus utvrđuje automatski prema liniji siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku.

Četvrtkom, na dan kad zasjeda Vlada ispred zgrade  predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske održavaju prosvjednu akciju, uručivanja otvorenog pisma Vladi Republike Hrvatske kojim traže povećanje prihodovnog cenzusa za ostvarivanje besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja. Sindikalisti su tako upozoravaju premijera Plenkovića i cijelu Vladu da godišnje desetak tisuća umirovljenika gubi pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje uslijed usklađivanja mirovina.

– Sadašnji cenzus je određen prije 15 godina, a zavisi od proračunske osnovice. Za samca iznosi 1939 kuna, a za člana zajedničkog kućanstva 1516 kuna. Ukoliko se usklađivanjem mirovina navedeni cenzus prijeđe i za jednu kunu, gubi se pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, objasnio je pravni savjetnik SUH-a, Davor Šmuljić, koji je dodao i da je cilj ovog okupljanja potaknuti Vladu i nadležna ministarstva da vode odgovarajuću brigu i o najsiromašnijim građanima ove države, a to su umirovljenici.

– To bi značilo da bi pravo na besplatno dopunsko osiguranje trebali imati svi samci s manje od 2485 kuna, a uskoro ćemo znati je li oko toga postignut minimalni konsenzus, zaključuje se u pismu.

Ostavi komentar