Cvjetnicom započinje Veliki Tjedan

cvjetnica mala subotica23_resize
Ovogodišnja cvjetnica bez "puški"

Liturgijska slavlja godišnje proslave vazmenog otajstva ove će godine, zbog poštivanja odredbi civilnih vlasti i odredbi Hrvatske biskupske konferencije od 20. ožujka, biti slavljena bez prisustva naroda, te će biti prilagođena spomenutim novonastalim uvjetima, stoji u dopisu Varaždinske biskupije.

Vjernike se poziva da sudjeluju u liturugijskim slavljima posredstvom medija. U Varaždinskoj biskupiji izravni prijenosi liturgijskih slavlja organizirani su u suradnji s VTV televizijom, a moći će se pratiti i putem web portala Varaždinske biskupije.

Prijenosi liturgijskih slavlja iz varaždinske katedrale na VTV televiziji biti će po sljedećem rasporedu:

Cvjetnica, nedjelja Muke Gospodnje u 9 sati

Veliki četvrtak, Misa Večere Gospodnje u 19 sati

Veliki petak, Služba Muke Gospodnje u 15 sati

Velika subota, Uskrsno bdjenje u 22 sata

Uskrs u 9 sati

Posebnu pozornost svraćamo na blagoslov jela za Uskrs. U našim je krajevima od davnine uvrježen običaj da se na Uskrs blagoslivljaju jela koja vjernici s poštovanjem blaguju u svojim obiteljima i smatraju posebnim vidom sudjelovanja u Kristovu Vazmu.  

Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve (izostavivši škropljenje blagoslovljenom vodom), no neka se blagoslov obavi u obitelji kao „kućnoj crkvi“ na način da roditelji (otac ili majka), nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov na ovaj način:

Predmolitelj:
U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Svi se prekriže i odgovore: Amen.

Predmolitelj:
Uskrs je blagdan obnove čovjeka i svijeta. Kristovom smrću i uskrsnućem otkupljen je čovjek i cijeli svemir. Zato nam odsada valja živjeti novim životom. Neka nas svaki obrok podsjeća i poziva na gozbu tijela i krvi Kristove, na ljubav koju je Isus pokazao na posljednjoj večeri i na lomljenje kruha u kojem su učenici prepoznali uskrslog Gospodina, da u blagovanju blagoslovljene hrane, u zajedništvu svoga obiteljskog stola budemo trajno povezani s uskrslim Gospodinom i živimo kao novi ljudi.
Oče naš…

Predmolitelj: Svemogući Bože! Ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrslog u lomljenju kruha.
Blagoslovi + ovaj kruh, meso, jaja… da i mi koji ovo budemo blagovali danas i svakog dana našega života s vjerom susrećemo tvoga uskrslogaSina, od njega primamo kruh života te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća. Koji živi i kraljuje u vjeke vjekova. Amen.
Svi se prekriže govoreći: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen. 

I još dodajemo obavijest tj. informaciju o kojoj se raspituju brojni vjernici ovih dana, a odnosi se na slavlje sakramenata prve svete pričesti i svete potvrde.

Dragi vjernici!
Zbog trenutne situacije u domovini uzrokovane širenjem koronavirusa, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je određene mjere s ciljem suzbijanja širenja zaraze. Shodno tome, biskupi Hrvatske biskupske konferencije donijeli su odredbe vezane uz liturgijska slavlja i druga okupljanja vjernika. Poznato vam je da su otkazane sve mise na kojima sudjeluje zajednica vjernika i druga slavlja sakramenata.

Budući da se iz dana u dan situacija mijenja, teško je predvidjeti kada ćemo slaviti ovogodišnja slavlja prve svete pričesti i svete potvrde. Što se tiče podjeljivanja sakramenta potvrde, prema Biskupovom pismu svećenicima od 22. ožujka 2020., postoji načelna mogućnost da će termini biti vezani uz povratak djece u škole; tako da se ostavi barem period od dva tjedna od povratka djece u škole kako bi bilo dovoljno vremena za neposrednu pripravu. Kada za to dođe vrijeme, moći će se konkretnije planirati i dogovarati sa župnicima.

Zahvaljujem Vam i srdačno pozdravljam sa željom da Vam proslava ovogodišnjeg Uskrsa, iako neobična, bude mirom i Božjim blagoslovom ispunjena.

 

Ostavi komentar