Trojac iz Varaždina oštetio državni proračun za čak 2,4 milijuna kuna

kune
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe starosti 52, 39 i 23 godine zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, Utaje poreza ili carine i Krivotvorenja isprava.

Kako se sumnja, 52-godišnjak i 23-godišnjakinja su kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Varaždina prema prethodnom dogovoru sa 39-godišnjakom kao odgovornom sobom drugog trgovačkog društva iz Grtovca izradili više nevjerodostojnih poslovnih isprava, faktura i to za poslove koje nisu mogli izvršiti, a sa ciljem da 39-godišnjak prihvati nevjerodostojne isprave kao istinite i provede ih kroz poslovne knjige svog poduzeća.

Neposredno nakon uplata na račun poduzeća u Varaždinu došlo je do gotovinskih isplata koje su svo troje međusobno dijelili i time oštetili poduzeće u Grtovcu za oko 1,8 milijuna kuna.

Također se sumnja da su 52-godišnjak i 23-godišnjakinja tijekom 2016. i 2017. godine kao direktori i odgovorne osobe dva poduzeća u Varaždinu u poslovne knjige unijeli nevjerodostojne podatke prihvaćajući fakture za robu koju nikada nisu stekli u količinama i vrijednostima dobavljača i time su stekli uvjete iskorištavanja pretporeza u iznosu od oko 1,6 milijuna kuna.

Navedenim radnjama osumnjičeni su oštetili državni proračun u iznosu od oko 2,4 milijuna kuna, dok se ukupna materijalna šteta procjenjuje na iznos od oko 4,8 milijuna kuna. 

Protiv osumnjičenih podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu za kaznena djela Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, Utaje poreza ili carine, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i Krivotvorenja službene i poslovne isprave, priopćili su iz PU varaždinske.

Ostavi komentar