Prevarili 76-godišnjakinju i ukrali joj čak 40.000 kuna!

policija
Foto: ilustracija

Uigrani prevaranti su jučer ukrali čak 40.000 kuna 76-godišnjoj ženi iz Varaždina, pri čemu su se također predstavljali kao policijski službenici. Priopćenje Policijske uprave varaždinske, u kojem pozivaju na dodatan oprez, prenosimo u cijelosti.

– Jučer, 23. studenog u prijepodnevnim satima, prevarena je 76-godišnja žena iz Varaždina. Nepoznata je ženska osoba prethodno telefonom nazvala 76-godišnjakinju i izjavila kako provodi nadzor nad jednim djelatnikom banke jer da ti djelatnici sa računa klijenata „skidaju“ novac, te da odmah ode u banku i neka podigne ušteđevinu.

Nakon što je podignula ušteđevinu, nepoznati je muškarac telefonom ponovno nazvao 76-godišnju ženu i predstavio se kao policijski službenik, te najavio dolazak policijskog službenika u njezin stan po novac, obzirom da među ispravnim novčanicama nalaze i krivotvorene novčanice, te da će policijski službenici provjeriti i vratiti novac.

Žena je nepoznatom muškarcu koji se predstavio kao policijski službenik predala novac. Oštećena je 76-godišnjakinja za četrdesetak tisuća kuna. Od nje je zaprimljena kaznena prijava, a policija traga za nepoznatim počiniteljima i otuđenim novcem.

U cilju sprječavanja ovakvih i sličnih kaznenih djela na štetu starijih osoba, ali i ostalih građana, upućujemo na oprez, te se savjetuje sljedeće:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
  • ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid
  • za svaku službenu osobu možete provjeriti njezin dolazak u instituciji ili organizaciji iz koje dolazi
  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po «povoljnim» cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku
  • kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama
  • zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)
  • ukoliko je moguće zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila
  • odrasli članovi obitelji, koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju, priopćili su iz Policijske uprave varaždinske.

Ostavi komentar