Pedofil kao voditelj folklorne skupine 35 puta silovao curicu (11), dobio devet godina zatvora

zlostavljanje dijete
Ilustracija, Foto: Pixabay

Visoki kazneni sud (VKS) donio je presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i postrožio zatvorsku kaznu, s pet i pol godina na devet, voditelju folklorne skupine kojeg je Županijski sud u Bjelovaru nepravomoćno osudio za 36 kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta od 15 godina.

Prihvativši žalbu državnog odvjetnika, preinačena je odluka prvostupanjskog suda te je optuženom 48-godišnjem D.S. izrečena stroža kazna zatvora kojom su prihvaćene utvrđene kazne za svako pojedino kazneno djelo iz prvostupanjske presude.

Optuženi D.S. je osuđen jer je čak u 35 navrata, u periodu od dvije godine, izvršio spolni odnošaj te jednom i sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju s djevojčicom u dobi 11 godina, priopćio je VKS. U nastavku navode kako je osuđeni zlouporabio svoj položaj voditelja folklorne skupine i nakon folklornih proba prilazio djevojčici-polaznici folklora. Spolne odnošaje, kao i spolne radnje, osuđeni je počinio u prostorijama udruge gdje su se održavale probe folklora. U pet je navrata djevojčicu odveo kući i tamo s njom izvršio spolni odnošaj.

Otac četvero djece

Visoki kazneni sud smatra kako je prvostupanjski sud odmjerio jedinstvenu kaznu zatvora u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine jedinstvene kazne zatvora.

Visoki kazneni sud smatra kako su pravilno optuženiku cijenjene kao olakotne okolnosti prijašnja neosuđivanost te priznanje djela. Također spominju i određenu kritičnost i žaljenje počinitelja koji je otac četvero djece od kojih je dvoje maloljetno.

No, isto tako napominju kako otegotne okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje. To su dugotrajnost i upornost u činjenju kaznenih djela kao i težina počinjenih kaznenih djela. Smatraju kako te okolnosti nisu dovoljno došle do izražaja prilikom odmjeravanje jedinstvene kazne.

-Kaznena djela su započela kada je žrtva bila u dobi od svega 11 godina. Radnje kaznenih djela su negativno utjecale na cjelokupni razvoj žrtve. Jedinstvena kazna iz prvostupanjske presude je preblaga i neodgovarajuća brojnosti kaznenih djela i visini pojedinačno utvrđenih kazni za ta djela, navode iz Visokog kaznenog suda.

Doživotna zabrana obavljanja djelatnosti

Optuženik se dugo bavi folklorom te je bio voditelj različitih folklornih skupina. Zbog postojanja opasnosti da bi u obavljanju ove djelatnosti s djecom mogao ponovno počiniti kazneno djelo, izrečena mu je sigurnosna mjera doživotne zabrane obavljanja djelatnosti u kojima dolazi u redovit kontakt s djecom.

Ostavi komentar