-1.7 C
Čakovec
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Oprez – lažni policajci i dalje vrebaju na novac starijih osoba

U ponedjeljak, 9. listopada, oko 13 sati u Knegingradskoj ulici u Gornjem Knegincu, u Varaždinskoj županiji, dvije nepoznate muške osobe su prijevarom od žene starosti 77 godina uzele novac.

Naime, dvije su nepoznate muške osobe došle na adresu obiteljske kuće i predstavile se kao policija, izjavljujući da provjeravaju krivotvoreni novac iz jedne banke. Žena im je u povjerenju dala više novčanica, te je jedna nepoznata osoba otišla u namjeri provjeriti novac u obližnju poštu, dok se druga nepoznata osoba naknadno udaljila.

Oštećena je 77-godišnjakinja za nekoliko tisuća kuna. Od nje je zaprimljena kaznena prijava, a policija traga za nepoznatim počiniteljima i otuđenim novcem.

U cilju sprječavanja ovakvih i sličnih kaznenih djela na štetu starijih osoba, ali i ostalih građana, upućujemo na oprez, te se savjetuje sljedeće:

– ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,
– ukoliko se osoba predstavi kao službena (policijski službenici, porezni službenici, službenici plinskih instalacija, vodovodnih instalacija, Elektre i slično), tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid ili provjerite telefonskim putem osobu u instituciji iz koje dolazi!
– ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po «povoljnim» cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku,
– kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama
– zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično),
– ukoliko je moguće zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila,
– odrasli članovi obitelji, koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,695SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE