Branimir Bunjac: SOA se kompromitirala u Hrvatskoj i onda priča iz Slovenije dobiva na ozbiljnosti

Ivan Tolj
Foto: Screenshot 24 ur

Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za ovaj utorak u 16 sati hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske obvještajne službe SOA-e u Sloveniji.

Hrvatski veleposlanik je tim povodom pozvan na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska veleposlanica povučena na konzultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA.

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces.

Cijela priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala zbog navoda televizijske postaje POP-TV da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

– Svaki pritisci na mediji su nedopustivi i suprotni temeljnim načelima demokracije. Ako pak su oni dirigirani od strane Vlade, to ukazuje na veliki demokratski deficit i odmak od temeljnih ëuropskih vrijednosti poručili su iz između ostalog iz Kabineta slovenskog premijera.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost, što je Šarec uvažio.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa “špijunskom aferom” na razgovor na slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozvan hrvatski veleposlanik u Sloveniji Boris Grgić, a na konzultacije u Ljubljanu slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez.

Televizijska postaja POP-TV objavila je naime da je hrvatska vlada “preko posrednika” pokušala utjecati na njihovo uredništvo “kako ne bi objavili otkriće da iza prisluškivanja u arbitraži” stoje hrvatske obavještajne službe, te da imaju dokaze kako su te službe do informacije da će reportaža biti objavljena saznale prisluškujući slovenske novinare.

Od međimurskih političara cijeli slučaj komentirao je za hrvatske medije Branimir Bunjac iz Živog zida koji tvrdi da se radi o podmetanju slovenske strane.

“Međutim, kada takva priča padne na plodno tlo sličnih priča, onda, nažalost, dobiva na ozbiljnosti. Podsjetio bih na onaj slučaj kada je predsjedničin savjetnik Radeljić smijenjen u slastičarnici ili kada je bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić rekla da je ona naredila novinarima da nešto objavljuju ili ne objavljuju, i onda u kumulaciji takvih i sličnih priča, nažalost, SOA biva kompromitirana i samim time stvar poprima razmjere međunarodnog skandala”, komenirao je Bunjac.

Dodaje da postoje indicije da SOA snima sve telefonske razgovore u Hrvatskoj.

Komentirao je i snimku prema kojoj pater Ivan Tolj, vlasnik hrvatske medijske kuće, u ime Vlade pokušava spriječiti objavu ove priče. “Apsolutno nije normalno da se pokušava utjecati na medije, a najmanje putem obavještajnih službi, ali sve ono što promatramo u hrvatskom političkom životu upućuje na to da takvi pokušaji nisu iznimka, nego, štoviše, pravilo”, zaključio je Bunjac.

 

 

Ostavi komentar