Banke vraćaju ‘crne liste’ neplatiša kreditnih obveza

banka
Ilustracija

Petnaest mjeseci nakon što je prestao raditi i banke ostale slijepe na razmjere zaduženosti klijenata, kreditni registar obveza po kreditima ponovno je operativan od ovog tjedna. No, ne u potpunosti nego u krnjem obliku jer će do daljnjega funkcionirati isključivo kao crna lista dužnika.

Iz Hrvatske udruge banaka kratko su izvijestili da kreditne i financijske institucije nastavljaju s djelomičnom razmjenom podataka o klijentima i to samo za one koji nisu ispunili obvezu u roku, donosi poslovni.hr

– Razmjena podataka obavljat će se pomoću informatičkog sustava pod nazivom DOR sustav, u okviru HROK-a. Korisnici sustava obrađivat će podatke o neurednosti u ispunjavanju obveza svojih klijenata s ciljevima kvalitetne procjene sposobnosti klijenata za urednom otplatom njihovih obveza te smanjivanja, odnosno izbjegavanja rizika loših plasmana i prezaduženosti klijenata, kažu iz Udruge banaka.

Pristup crnoj listi imat će samo banke i stambene štedionice, i to ne sve već njih 16 među kojima su najveći igrači koji ‘pokrivaju’ glavninu tržišta. Ulaznicu za crnu listu klijent dobiva ako mu je dospjeli iznos duga 750 ili više kuna s čijim podmirenjem kasni najmanje 61 dan.

Također, ako ne ispunjava dospjele obveze u roku ili je novčana obveza otkazana, utužena, naplaćena od osiguranja (regres od osiguranja) ili prodana trećoj strani.  Informacijama u sustavu kreditori mogu pristupiti prije sklapanja novog ugovora o kreditu ili u slučaju izmjene postojećeg.

No, kreditori imaju mogućnost periodički pratiti postojećeg klijenta u okviru procjene njegove rizičnosti. Među podacima u koje će kreditori imati uvid, osim identiteta dužnika, ime banke (ili štedionice), vrsta i visina obveze (obveza po tekućem računu ili stambenom kreditu, primjerice), status obveze (da li je neuredna, utužena, otkazana…) te o koje se iznosu (ne)dospjelog duga radi.

Bit će tu i prethodne evidencije, među kojima zabilježba o prvoj neurednosti te ukupan broj evidentiranih mjeseci neurednosti u servisiranju duga.Čak i u slučaju da dužnik uredno podmiri sve obveze (što će se bilježiti kao datum prestanka neurednosti) to ne znači da će ga smatrati kvalitetnim klijentom; jednom kad se dospije na crnu listu, na njoj se ostaje četiri godine te potom slijedi brisanje podataka. 

Ostavi komentar