BAKU: Prekinut i Svjetski kup u gimnastici, Tijana Korent i Filip Ude neće se boriti u finalu za medalje

Usprkos velikoj pošasti koronavirusa koji je zaustavio mnoga sportska događanja u Europi, u glavnom gradu Azerbejdžana uz velike mjere predostrožnosti krenula su dva kvalifikacijska dana Svjetskog gimnastičkog kupa s kojeg su stigle odlične vijesti.

Nakon dužeg vremena opet su najbolji međimurski gimnastičar i gimnastičarka Filip Ude i Tijana Korent istovremeno izborili finale tako velikog natjecanja.

Međutim, u petak zbog prijetnje koronavirusom nakon dva kvalifikacijska dana, organizatori su ipak odlučili da se oba finalna dana neće održati.

Tijana Korent plasirala se prva u finale preskoka. Hrvatska reprezentativka za oba skoka dobila je ocjenu 13,300 bodova.

“Iskreno, za mene je ovo bilo neočekivano“, priznala je Tijana Korent, donedavno Tkalčec. “Neočekivano zato što je ovaj turnir kvalifikacijski za Olimpijske igre u Tokiju, došlo je niz najboljih svjetskih preskokašica, izrazito jaka je konkurencija. S druge strane, meni je ovo bilo natjecanje nakon rujna prošle godine, dosta veliki period sam bila bez natjecanja. Ali, moguće je da sam ja odradila dobar posao zato što nisam imala pritisak kvalifikacija, djevojkama koje se bore za Tokio je sigurno bilo teže. Nisam radila svoje najteže skokove, nisam riskirala kao mnoge druge cure, jer meni ovo natjecanje ne igra bitnu ulogu, osim što mi je jedna od kontrola za Europsko prvenstvo u Parizu. Doduše, pitanje je hoće li se ono uopće i održati s obzirom na cijelu situaciju s koronavirusom”.

Srebrni olimpijac iz Pekinga drugog kvalifikacijskog dana u Bakuu zauzeo je 8. mjesto s ocjenom 14,166 među 33 vježbača koji su nastupili na ovoj spravi.  “Osmi sam na kraju, uspio sam se progurati u finale”, kazao je Filip. “Zadovoljan sam izvedbom, dobro sam trenirao, jako sam malo griješio na treninzima i to se odrazilo i ovdje. Sretan sam zbog toga. Pogriješio sam samo na 3. elementu, ali na sreću bilo je dovoljno da uđem u finale. Ovo je moje prvo finale nakon 6 mjeseci i operacije koljena i stvarno sam sretan zbog toga. Nadam se da ćemo se uspjeti sretno vratiti doma, da nam ne zatvore granice”, poželio je Ude.

“Prema odluci vlade Azerbajdžana o zabrani masovnih okupljanja u zemlji, počevši od sutra, a zbog činjenice da u zemlji ne postoji cjepivo protiv ovog koronavirusa, finala Svjetskog gimnastičkog kupa 14. i 15. ožujka se otkazuju. Ova mjera se poduzima kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u Azerbajdžanu”, stoji u priopćenju organizatora natjecanja.

Otkazivanje nastupa kratko je komentirao i Filip Ude kojemu je Baku bio pretposljednji kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Tokiju.

“Logično je da su to napravili. Stanje je sada doista postalo alarmantno. Iskreno, davao sam polovične šanse da bi se natjecanje moglo prekinuti i evo, ipak su morali napraviti taj najdrastičniji potez. Ja sam svoj posao ovdje napravio, a sada se samo nadamo da ćemo uspjeti naći avionske karte kako bi se što prije vratili svojim domovima. Nitko ne razmišlja što će biti s kvalifikacijama za OI, vjerujem da će MOO i Svjetska gimnastička federacija naći pravo rješenje kad se smiri cijela ova situacija”, rekao je Ude, prenosi Hrvatski gimnastički savez.

Ostavi komentar