ATLETSKO EP U VARAŽDINU: Četiri međimurska sprintera brani boje Hrvatske, Kristina Dudek trči 400 m i štafetu

Kristina Dudek

Na stadionu Sloboda Varaždin 10. i 11. kolovoza, održati će se Ekipno prvenstvo Europe – 2. liga. Uz reprezentaciju Hrvatske, na ovom će natjecanju nastupiti atletičarke i atletičari iz još 11 reprezentacija, a to su: Slovenija, Austrija, Izrael, Litva, Island, Bugarska, Danska, Estonija, Bosna i Hercegovina, Gruzija i Luksemburg.

Od Hrvatske, osim što će Varaždin sigurno biti sjajan domaćin očekuje se i dobar rezultat. Prošle godine ostvareno je sedmo mjesto, a kao domaćini sigurno se očekuje bolji plasman, odnosno čak borba za vrh poretka, pa i kandidatura za napredovanje u Prvu ligu europske atletike.

Međutim, to neće biti nimalo jednostavno izboriti, jer je promijenjen sustav natjecanja, samo pobjednik ide u elitnu skupinu europske atletike (prije su išle tri najbolje reprezentacije), dok čak pet reprezentacija seli u treći rang.

Hrvatski izbornik Mladen Katalinić, ističe da je na tom natjecanju važan nastup svakog pojedinca. U konkurenciji će biti desetak olimpijskih pobjednika, a i mi imamo svoje adute kazao je izbornik u najavi.

Hrvatska će sa svojim favoritkinjama Sandrom Perković, Sarom Kolak, Anom Šimić i drugima pokušati izboriti što bolji rezultat i kandidirati za vrh.

Međutim, na ovom velikom atletskom natjecanju za Hrvatsku će nastupiti čak četiri međimurska atletičara, odnosno atletičarke. Boje reprezentacije branit će naši odlični sprinteri.

Tako će Kristina Dudek nastupiti pojedinačno na 400 m i u štafeti 4×400 m, gdje će joj se pridružiti i Alena Hrušoci.

Alena Hrušoci

Karlo Marciuš nastupiti će u štafeti 4×100 m, a Gabrijel Stojanović u štafeti 4×400 m.

Gabrijel Stojanović
Karlo Marciuš (lijevo na slici)

Uoči održavanja ovog velikog sportskog događaja u susjednom gradu, u Županijskoj palači zamjenik župana Tomislav Paljak primio je Ivana Veštića, predsjednika Hrvatskog atletskog saveza i Ivana Domislovića, dopredsjednika Hrvatskog atletskog saveza i predsjednika Atletskog kluba Sloboda.
Tom prilikom dožupan Paljak izrazio je veliko zadovoljstvo što se europsko atletsko prvenstvo odvija upravo u Varaždinskoj županiji.
– Ove subote i nedjelje imat ćemo prilike vidjeti 12 atletskih reprezentacija u 20 disciplina i 700 atletičara ovdje u Varaždinu. Bit će velika konkurencija, bit će napeto, borbeno i mogu kazati, jedan spektakl – rekao je Paljak.
Veštić je zahvalio Varaždinskoj županiji na podršci u organizaciji ovog događaja.
– Presudno za organizaciju ovakvog događaja bile su mogućnosti koje naša županija nudi, a to je atletska povijest, odlična infrastruktura, smještaj na nekoliko stotina metara od stadiona i stadion koji je u samom gradu. Doći će trenutno najbolji atletičari svijeta, ali ono što je najvažnije je da mi s naših nekoliko pojedinaca smo najbolji. Mi smo atletska reprezentacija koja je donijela 3 medalje iz Rija i to nema ni jedna od ovih reprezentacija. U našem sastavu je jedna od najboljih svjetskih atletičarki Sandra Perković, tu je i Sara Kolak – najveće iznenađenje olimpijskih igara. Svoje prve korake počela je ovdje na Slobodi i to je za nas uz još nekoliko naših atletičara, najveći benefit. Rijetka je prilika gledati ih uživo praktički u dvorištu – izjavio je Veštić.

Želja hrvatskog atletskog saveza je stvoriti dobru atmosferu te pozivaju sve atletičare, trenere, te vodstva klubova koji nisu sudionici u ovom natjecanju, rodbinu i prijatelje reprezentativaca, bivše atletičare, veterane, atletske entuzijaste, te općenito prijatelje sporta da dođu u Varaždin na stadion Slobode bodriti našu reprezentaciju i pomognu im u postizanju što boljih rezultata.

Naša reprezentacija okuplja se ovaj petak poslijepodne u hotelu Turist u Varaždinu.

I u subotu i u nedjelju natjecanja na stadionu Slobode započinju u 15 sati i završavaju oko 20 sati. Oba dva dana natjecanje prenosi i HTV na svojem drugom programu.

 

Ostavi komentar