13.9 C
Čakovec
Subota, 2 ožujka, 2024

Saborska zastupnica Andreja Marić: “Mladi medicinari napuštaju Hrvatsku zbog tromosti i sporosti vladajućih”

Donosimo slobodni govor Andreje Marić, zastupnice u Hrvatskom saboru (SDP).

Naša država je putem Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisala da pojedine struke u zdravstvu (npr. fizioterapeuti, radni terapeuti, farmaceutski tehničari, primalje, itd.) moraju nakon redovnog školovanja obaviti pripravnički staž u trajanju 12 mjeseci. Pripravnički staž moraju obaviti kako bi dobili licencu za rad i mogli pristupiti tržištu rada. No država im ga ne omogućuje u potrebnoj mjeri. Budući da sam se osobno izrazito involvirala u rješavanje problema pripravništva (od kraja 2020. godine, odmah nakon što su mi se ti mladi ljudi obratili za pomoć), u stalnom sam kontaktu s Ministarstvom zdravstva (MIZ), rekli su da se radi na izmjeni potrebnih Pravilnika kako bi se prilagodili stvarnom stanju. Radi se već 3 godine!

Na staž čeka gotovo 3000 ljudi. Za 2020. bilo je osigurano za cijelu RH 170 mjesta. Potom smo uspjeli dogovoriti za 2021. godinu 2000 mjesta (no od toga po starom Pravilniku 675 mjesta za medicinske sestre koje više ne moraju obaviti staž, pa su te kvote ostale neiskorištene), zatim je za 2022.g. smanjeno na 900 mjesta, pa smo potom uspjeli dogovoriti povećanje za 2023. godinu 1500 mjesta. Još uvijek premalo. Mnogi čekaju na staž po nekoliko godina. Dosta im je i kažu da će otići iz Hrvatske, a neki su već i otišli. Osim toga, tijekom raspisanog staža pripravnici moraju biti na Zavodu za zapošljavanje HZZ najmanje jedan dan (a za javljanje na natječaje kod privatnika 6 mjeseci). Pritom mnogi od kandidata za pripravnike (koji u međuvremenu, kako bi preživjeli, rade različite poslove van struke) daju otkaz na dotadašnjem poslu, no više njih ipak ne dobije staž.

Mnoge zdravstvene ustanove ne poštuju naputak MIZ-a da prednost imaju oni koji duže čekaju na staž. MIZ je upoznato s nepravilnostima, no nitko nije sankcioniran. Održali smo na moje traženje i tematsku sjednicu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku još 2022. godine. Sa svime su upoznati i iz Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva financija. Ponudila sam niz rješenja, uključujući i izmjene postojećih zakona i pravilnika. Tražila sam u dosadašnjim Proračunima i Rebalansima proračuna više novaca kako bi se mogao platiti staž većem broju ljudi. Vladajući su sve odbili. Apelirala sam da se ukine zahtjev HZZ-a da prilikom trajanja natječaja za staž treba biti na Zavodu za zapošljavanje, a ako je taj zahtjev vezan uz pozicije financiranja i uvjete povlačenja novaca iz EU fondova, potrebno je naći druge modele financiranja.

Dakle, osnovni problem je neosiguravanje dovoljno novaca kako bi svi mogli obaviti staž u razumnom roku. Uz to, problem je i dužina čekanja na staž. Stoga sam tražila izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, vezano uz postojeći članak 169., kojim bi se Ministarstvo zdravstva i Vlada RH obavezali osigurati početak obavljanja pripravničkog staža najkasnije godinu dana od završetka školovanja kao i ukidanje staža za neke struke (na prijedlog njihove Komore). Sve to je odbijeno.

Planirana sredstva za 2023. godinu su predviđena skupno u iznosu 19.974.281 eura, što je uključivalo potrebe u javnim službama ukupno (dakle u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi i kulturi). U Državnom proračunu za 2024. godinu taj ukupni iznos je smanjen na 18.274.000 eura, što nije dovoljno za zadovoljenje potreba ni za pripravničkim stažem u zdravstvu. Zato sam amandmanom tražila povećanje sredstava za Pripravnički staž za zdravstvene djelatnike za dodatnih 7.500.000 eura, dakle ukupno 25.774.000 eura. Time bi se zbrojeno osiguralo oko 2000 mjesta za pripravnike u zdravstvu, što bi iznosilo u prosjeku 1000 eura bruto mjesečno za plaću, odnosno godišnje 24 milijuna eura.

Na glasanju o Državnom proračunu 30.11.2023. vladajući su odbili moj amandman. Koliko će biti pripravničkih kvota za 2024. godinu- živi bili pa vidjeli.

Nadalje, unazad nekoliko mjeseci intenzivno se bavim novim problemom koji je zadesio naše fizioterapeute, a odnosi se na neizdavanje licence od strane Hrvatske komore fizioterapeuta (Komora). Naime, prvostupnici fizioterapije, nakon odluke Visokog upravnog suda od 30. siječnja 2023. ne mogu dobiti licencu od Komore, dok ne obave pripravnički staž, iako su ga već obavili kao fizioterapeutski tehničari i položili ispit, a time ne mogu pristupiti tržištu rada, i time im se ograničava egzistencija i njihovo ustavno pravo na rad!

Odluka Visokog upravnog suda Republike Hrvatske kaže da Hrvatska komora fizioterapeuta na nezakonit  način, citiram: „…stvara nezakonitu prepreku prvostupnicima fizioterapije da pristupe tržištu rada…Komora nema pravo od prvostupnika fizioterapije tražiti polaganje ispita osposobljenosti…“. Zašto Komori nije smetalo kad su naplaćivali takvo polaganje ispita 300 eura, bez da su tražili polaganje pripravničkog staža, a nakon odluke Visokog upravnog suda sada odjednom prvo treba (opet) polagati pripravnički staž koji su već jednom obavili? Ministarstvo zdravstva je Komori poslalo dopis od 27. travnja 2023, u kojem jasno stoji „Isti pripravnički staž propisan je za fizioterapeutskog tehničara i prvostupnika fizioterapije“…Uz to, između ostalog, stoji „Prvostupnici fizioterapije…imaju pravo na upis u Registar Komore…“. Imali smo već sastanak u Ministarstvu zdravstva pred koji mjesec, govorila sam o problemu u Saboru više puta, razgovarala s predsjednicom Komore nekoliko puta, ministar Beroš naložio je svojim službama da žurno riješe problem, no Komora i dalje ne izdaje licence svima i ne reagira na odluke Ministarstva, a MIZ je reteriralo na rješenja koja su sami ponudili. Tek nedavno je formirana Savjetodavna radna skupna za izradu Nacrta prijedloga Pravilnika o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika, održan je prvi sastanak 23.11.2023., no bojim se da to neće sustavno riješiti problem licenci i staža.

I dalje ćemo opetovano tražiti nadležna ministarstva da se problemi u zdravstvu rješavaju što prije, uz žurnije izmjene potrebnih Pravilnika i zakona.

 

Tekst i foto: SDP Međimurske županije

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE