Župani sa sjevera zemlje nezadovoljni što još nisu pozvani na sastanak u Vladu

sastanak župani sa sjevera
Župani su se danas sastali u Čakovcu

U ponedjeljak, 18. lipnja, u Čakovcu je održan sastanak petorice župana sjevernih hrvatskih županija.

Krapinsko-zagorska županija je o ovome objavila priopćenje za medije, na svojoj internetskoj stranici, koje prenosimo u cijelosti.

Gospodarstvo, zdravstvo, obrazovanje te europski projekti samo su neke od tema kojih su se dotakla petorica župana.

Domaćin sastanka bio je župan Međimurske županije Matija Posavec, kojem su nazočili župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. Među prioritetima ovakvog vida suradnje jest i podizanje standarda građana u ovom dijelu zemlje, kroz novu poreznu reformu, a što bi rezultiralo rastom plaća koje i do 20% zaostaju za državnim prosjekom, smatra međimurski župan Matija Posavec.

Župani su izrazili nezadovoljstvo prijedlogom Zakona da se domovi zdravlja i ljekarne, u vlasništvu županija, daju u privatne ruke, kaže varaždinski župan Radimir Čačić najavivši kako je spreman i zabraniti provođenje takvog Zakona.
Proaktivne županije na sjeveru zemlje susreću i s problemom limitiranih sredstava za sufinanciranje europskih projekta i traže da se taj problem što skorije riješi, kaže župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs.

Osim toga, razgovaralo se je i o koordinaciji Centara izvrsnosti, odnosno kompetencija te je postignut načelni dogovor oko njihove teritorijalne podjele, kaže župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren.

Petorica župana izrazila su nezadovoljstvo što dosada, unatoč svojoj inicijativi, nisu uspjeli održati sastanak u Vladi, a kako bi se proveli temeljni projekti ovih pet županija, naglasio je župan Krapinsko -zagorske županije Željko Kolar.

Sastanak petorice župana održan je uoči sastanka svih župana s članovima Vlade, a koji će biti 04. srpnja 2018. godine u Varaždinu.

Foto: Krapinsko-zagorska županija

Ostavi komentar