Župan Posavec na promociji aplikacije o transparentnosti županijskih proračuna

transparentnost županijski proračun aplikacija

Odgovore na pitanja zašto je transparentnost važna, kako pretraživati i koristiti aplikaciju Otvoreni proračun, kakvo je europsko iskustvo po pitanju otvorenosti podataka, kako aktivirati građane u području javnog djelovanja, ali i na mnoga druga dali su 24. travnja sudionici panel konferencije „Otvoreno o Otvorenom proračunu“.

Uz Manicu Hauptman, ekonomsku savjetnicu Predstavništva Europske komisije u RH, matematičara Tonija Miluna, Anamariju Musa, povjerenicu za informiranje, Davorku Budimir, predsjednicu Transparency International Hrvatska te predstavnika tvrtke Coin, Dejana Gambina, konferenciji su prisustvovali Goran Pauk, predsjednika Hrvatske zajednice županije koja je pokrenula projekt, te Matija Posavec župan Međimurske županije, koja je jedna od prvih koja se odlučila za potpuno otvorenost svog proračuna prema građanima.

Otvorenim proračunom vraća se vjera u politiku

Cilj konferencije bio je upoznati sve građane s projektom Otvoreni proračun kojeg je prošle godine pokrenula Hrvatska zajednica županija kako bi se transparentnost županijskih proračunskih podataka podigla na višu razinu.

Pritom je međimurski župan istaknuo da aplikacija može poslužiti kao jedan od načina na koji će se skinuti stigma da su Županije veliki potrošači, a smatra ju i dobrim načinom vraćanja povjerenja u politiku jer svaki građanin može vidjeti na koji se način troši javni novac. Ujedno je rekao da je ponosan što je Međimurje bilo i u ovom projektu jedan od predvodnika, te među prvima dalo na uvid svoje kompletno financijsko poslovanje, svakom svom građaninu i to u stvarnom vremenu.

Predsjednik zajednice objasnio je kako je ovaj projekt jedan korak dalje u transparentnosti i otvorenosti proračunskih podataka, kojim se želi uključiti sve građane u oblikovanje županijskih proračuna.

transparentnost županijski proračun aplikacija

Matematičar Toni Milun matematičkim primjerima objasnio je zašto je važno da proračunski podaci budu dostupni svima i u svakom trenutku, te kako aplikacija omogućuje jako dobar pregled podataka koje interesiraju sigurno svakog građanina.

Manica Hauptman naglasila pak je kako Europska komisija prati proračune na nacionalnoj razini, ali ova aplikacija daje novu dozu odgovornosti, integriteta i uključenosti građana, što doprinosi povjerenju i kvaliteti informacija. Povjerenica za informiranje objasnila je kako su informacija koje građane najviše zanimaju upravo one vezane uz trošenje javnog novca, dok Davorka Budimir u svom izlaganju naglasila da se ovime smanjuje i mogućnost korupcije.

Izvor i foto: Međimurska županija

Ostavi komentar