Župan u kumskom odnosu s direktorom Piškornice, odluka što dalje u ponedjeljak

Darko Koren
Župan Darko Koren, Foto: Luka Krušec

U Koprivničko-križevačkoj županiji održana je danas izvanredna konferencija o aferi Piškornica.

Župan Darko Koren rekao je kako su zbog afere oko isplate bonusa predsjednika Uprave društva Piškornica na razini kolegija župana održali radni sastanak gdje su dogovorili sljedeće radnje, te su sazvali izvanrednu sjednicu skupštine društva tvrtke majke, Piškornica d.o.o. koja će se održati u ponedjeljak u 9 sati u prostorima Županije gdje će se raspraviti o okolnostima i donijeti odluka o odgovornosti Uprave društva.

Podsjetimo, vlasnici Piškornice su Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija te Općina Koprivnički Ivanec.

>> Međimurska županija također suvlasnik: Direktor Piškornice sam sebi dao bonus od milijun kuna

Mediji izvještavaju i da je župan Darko Koren u kumskim odnosima s Mladenom Jozinovićem (37), direktorom javnog odlagališta otpada Piškornica.

– Ono što mogu reći sigurno je da cjelokupna situacija nije ugodna, ali smo svjesni činjenice da problem postoji i da ga moramo rješavati kao suvlasnici. Dakle skupština društva, nas četiri župana i načelnik općine Koprivnički Ivanec moramo preuzeti dio svoje odgovornosti, ne političke jer je tu nema, ali odgovornost je u djelu upravljanja i kontrole sustava. Ja osobno preuzimam točno 22.5 posto sveukupne odgovornosti koliki je postotak suvlasništva Koprivničko križevačke županije u društvu – rekao je Koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Naglasio je i da svoje ljude nikada ne napušta, ali isto tako nikoga ne alimentira bilo kakve odgovornosti ako je u bilo kakvom odnosu s njim, bilo prijateljskom bilo kumstvom.

– Mi smo jučer na našem koordinativnom sastanku raspravljali o možebitnim rješenjima i potvrdili smo moj prvi stav da cjelokupni problem sadrži jedan pravni i jedan moralni segment. Što se tiče pravnog aspekta tu moramo pričekati radnje svih odgovornih institucija koja će nam odgovoriti na pitanje ima li tu kakvih povreda i nakon toga su odluke sasvim druge vrste. Što se tiče moralne odgovornosti, tu ćemo inzistirati da se taj novac vrati do one mjere koja je društveno prihvatljiva, a to je puno manje nego što je do sada isplaćeno, manje od jedne petine toga. Za isplatu bonusa nisam znao a proračun ne trpi niti sa županijom niti s tvrtkom jer je bonus isplaćen iz dobiti koju je tvrtka ostvarila. Odgovorno tvrdim da tu šteta ne postoji niti za društvo, a pogotovo ne za županiju – za kraj je rekao Koren.

Izvor i foto: klikaj.hr

Ostavi komentar