Zemlju danas pogađa solarna oluja: Moguće radijske i GPS smetnje

Zemlju bi, prema predviđanjima NASA-e, danas trebala zahvatiti solarna oluja. Nagađa se da će biti umjerene jačine, prenosi Dnevnik.hr

Solarna oluja pogodit će Zemlju danas ujutro po američkom lokalnom vremenu, upozorava NASA na temelju modela prognoze koji je primijenila znanstvenica Tamitha Skov, koja je solarnu baklju opisala kao nit u obliku zmije koja dolazi sa Sunca prema Zemlji.

Tu je prognozu prošle subote putem svojeg profila na Twitteru podijelila i sama Skov. Glavne posljedice koje bi ta solarna oluja mogla izazvati u izravnom dodiru sa Zemljom su smetnje radijskim i GPS signalima. Neki prekidi signala mogli bi se dogoditi posebno na noćnoj strani našeg planeta, pojasnila je Skov. Drugi učinak je pojava polarne svjetlosti, odnosno aurore.

Polarna svjetlost je pojava u obliku luminiscencije koja se javlja kada postoji interakcija čestica koje izbacuje Sunce s molekulama atmosfere koncentriranim na visini između 95 i 750 kilometara, na području na kojem postoji dovoljna gustoća atmosfere da se to svjetlosno zračenje vidi. Osim toga, solarne baklje prate i x-zrake, koje se obično apsorbiraju u prvom sloju atmosfere.

Međutim, do smetnji u širenju radiovalova moglo bi doći ako ovo zračenje ima dovoljno energije da zagrije i izobliči ionosferu, što je onaj dio Zemljine atmosfere koji je trajno ioniziran fotoionizacijom Sunčeva zračenja. Drugim riječima, u doista najgorem scenariju masivna solarna oluja ovih karakteristika mogla bi uzrokovati da naša cijela komunikacijska mreža prestane raditi.

No, kako objašnjava Skov, postoji ljestvica za mjerenje jačine tih geomagnetskih oluja i ona se kreće od razine G1 do G5 kako bi se analizirali intenzitet i učinci solarnih oluja.

Izvor: Dnevnik.hr

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE