Zabrinjavajuća statistika: Hrvatski tinejdžeri piju najviše u EU

Pijenje alkohol
Ilustracija

Novo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, koje je pratilo ponašanje i konzumaciju alkohola među petnaestogodišnjacima u Europi u razdoblju između 2002. – 2014.godine, pokazalo je zabrinjavajuće rezultate za Hrvatsku, priopćio je ured zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan.

“Naime, rezultati pokazuju da čak 33 posto hrvatskih petnaestogodišnjaka pije alkohol svaki tjedan i po tome su prvi među svojim vršnjacima u Europi. Nakon Hrvatske, najgori su Malta s 32 posto i Italija s 31 posto. Osim toga, Hrvatska je u skupini od samo nekoliko europskih zemalja u kojima se opijanje učenika nije smanjilo u odnosu na 2002. godinu”, rekli su iz ureda europarlamentarke, piše index.hr.

Hrvatski mladići uistinu prednjače u Europi po navici ispijanja alkohola na tjednoj bazi. No, s mladim petnaestogodišnjim Hrvaticama to nije slučaj. Djevojke te dobi na tjednoj bazi najviše piju na Malti, u Mađarskoj, Grčkoj i Italiji.

Ipak nismo najviše pijani

Istraživanje se bavilo i razinom te učestalosti pijanstva među mladima. Pijanstvo se definiralo kao najmanje dva slučaja ‘pijanosti’ (kada je alkohol počeo utjecati na mentalne i motoričke funkcije) tijekom života. Ovdje mladi Hrvati ipak nisu bili najgori, tj. ‘najbolji’ na ljestvicama. Ispred nas su, kao što je vidljivo na tablici, mladići iz Mađarske i Litve.

Ostavi komentar