Vratiti ljudima perspektivu da ostanu

perspektiva
Perspektiva i dobre plaće glavni su razlozi za ostanak

Nisu samo problem male plaće već i nesigurnosti rada, besperspektivnost. Ljudi više ne vide razlog zašto ovdje ostajati. Pitaju se kakve će biti mirovine ako ostanu ovdje. Problem je sveobuhvatan i na taj način ga treba rješavati. Ne želimo napraviti političku predstavu. Evo, odradili smo pa nikome ništa, nego da dođemo do kvalitetnih rješenja i zaključaka. Zato smo sazvali

perspektiva
Perspektiva i dobre plaće glavni su razlozi za ostanak

Odbor za gospodarstvo, odakle rasprava treba krenuti u Skupštinu Međimurske županije – kazao je Mladen Novak.

Ni Skupština ni izvršna vlast Međimurske županije nema prevelike ingerencije koje bi osiguravale da možemo sami rješavati ono što nas tišti, ali smo vidjeli na primjeru Deklaracije o Međimurju da političke odluke koje donosimo imaju svoju težinu i u Međimurju i u Zagrebu. Zbog tanke većine u Saboru naša dva zastupnika koji su dio vladajuće koalicije mogu svojim zahtjevima po potrebi i uzdrmati vlast – poručio je Novak. Tražimo od Međimurki i Međimuraca koji mogu utjecati za interese Međimurja da se bore, kao što se drugi bore za svoje interese.

Više radniku na račun, a manje u državnu blagajnu

Međimurski župan Matija Posavec dio rješenja vidi i u poreznom rasterećenju rada jer bi već plaće od oko 7000 kuna mnoge odvraćale od odlaska u inozemstvo. Više bi novaca trebalo završavati u platnoj vrećici radnika, a manje u državnoj kasi na ime poreznog opterećenja rada. Župan je zadnjih dana na više različitih skupova iznio računicu koliko poslodavca košta radnik kojemu je isplaćena prosječna neto hrvatska plaća u iznosu od 5663 kune.

Na prosječnoj hrvatskoj plaći koja je bruto oko 8000 kuna, radnik na tekući račun dobije 5663 kune. Ali trošak poslodavca s isplatom bruto plaće radniku ne staje, nego se povećava još određenim izdvajanjima koje poslodavac mora platiti, tako da je poslodavca radnik kojemu je isplatio 5663 kune neto u stvarnosti koštao 9374 kune. Ta razlika između bruto i neto plaće mora biti puno manja kako bi radnik dobio veću plaću, ali ne na teret povećanja troška poslodavcu. Župan je kazao da će na tome inzistirati i na skorašnjem sastanku s ministrima i premijerom koji će se početkom srpnja održati u Varaždinu.

Zavod za zapošljavanje iz mjeseca u mjesec se prazni tako da se brojke nezaposlenih stalno smanjuju. Krajem svibnja u Međimurskoj županiji Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirao je 2370 nezaposlenih, ali i ta je brojka sredinom lipnja već bila manja za stotinjak nezaposlenih – kazala je Marina Kodba, predstojnica Područnog ureda u Čakovcu. Poslodavci i dalje traže radnike, ali im nemamo koga poslati jer su na burzi ostale nezapošljive kategorije. Pada i broj registriranih nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine koji je 700 u ukupnom broju nezaposlenih. I među njima je počeo prevladavati trend da napuštaju završavanje osnovne škole na Pučkom otvorenom učilištu zbog zapošljavanja, kojemu daju prednost pred završavanjem škole.

Premda mnogi poslodavci upiru u prekvalifikacije kako bi došli do tražene radne snage, ni Zavod ni Pučko otvoreno učilište u tome im često ne mogu udovoljiti jer radne snage nema dovoljno.

Snježana Dominić iz Meisa kazala je da su neke prekvalifikacije i nemoguće, kao primjerice prekvalifikacija 50-godišnjih tekstilnih radnica. Govorila je i o tome da je uz plaću pa makar i ne bila prevelika važno čuvati dostojanstvo radnika, što oni njeguju u Meisu. Premda smo državna firma, od države ništa ne dobivamo ni tražimo, ali znatna sredstva uplaćujemo u državni proračun jer sve što proizvedemo izvozimo.

Dolazak ministra gospodarstva Darka Horvata na sastanak u ponedjeljak koji je organizirala Županijska gospodarska komora okupio je velik broj gospodarstvenika koji su htjeli čuti što planira Vlada, posebice njihov resorni ministar. Ministra su gospodarstvenici ovaj put više slušali, a manje su ga pitali.

Birati investitore koji daju veće plaće

Ministar Horvat najavio je reforme kojima je cilj da osposobe građanine da normalno živi. Kao glavne adute za revitalizaciju srednjeg sloja ministar Horvat vidi u izboru investitora. Težište odgovornosti stavio je na lokalnu zajednicu, naglašavajući da ona treba voditi računa koje investicije, odnosno investitore biramo; da to budu oni korisni za zajednicu i za radnike, investicije koje će višim plaćama vratiti srednji sloj. Kazao je da 142 poduzetničke zone diljem Hrvatske kao mrtvi kapital čekaju poduzetnike.

Također, ministar Horvat najavio je rasterećenje cijene rada, ali i poduzetnika kroz ukidanje ili smanjenje određenih parafiskalnih nameta.

O detaljima nije govorio, ali se između redaka moglo nasluti o rasterećuju većih plaća u kontekstu oživljavanja srednjeg sloja. Nije bilo riječi o podizanju minimalne plaće. Puno je govorio o tome da se potrebno okrenuti inovativnim proizvodima. Predstavio je natječaje za poticajna sredstva radi stvaranja inovativnih proizvoda i povećanja konkurentnosti. Najavio je povratak kreditnih linija preko HBOR-a kako bi olakšali dostupnost financijskih sredstva malim i mikro poduzećima koje banke često i mjesecima drže na stand by aranžmanu, tako da mali poduzetnici mjesecima ne mogu do odobrenih sredstava iz poticajnih programa, zato što u komercijalnim bankama čekaju i po 6 do 8 mjeseci na realizaciju kreditnog aranžmana. Drugačiji pristup banke imaju prema velikim povlaštenim klijentima, kojima i same daju kredite po povoljnim kamatama. Istaknuo je da je odgovornost na lokalnoj samoupravi oko upisnih kvota koje se trebaju prilagoditi potrebi gospodarstva kako bi se mladi nakon škole zapošljavali. Ministarstvo u tom smislu s tisuću kuna mjesečno tijekom školske godine potiče učenike koji se opredijele za proizvodna zanimanja s ugovorima o naukovanju.

 

 

 

Ostavi komentar