Vlada odbila prijedlog zakona za nasljeđivanje 50 posto mirovine preminulog partnera

starija žena
Ilustracija Foto: Pixabay

Vlada je na sjednici koja se održala u četvrtak davala mišljenje Hrvatskom saboru o dva zakonska prijedloga Silvana Hrelje iz HSU-a, piše mirovina.hr.

Prema trenutno važećem zakonu, preživjeli bračni partner danas može naslijediti 70% mirovine preminulog bračnog partnera, a prema prvom upućenom prijedlogu bi to trebalo biti minimalno 80%.

Drugi zakonski prijedlog je Prijedlog Zakona o obiteljskom dodatku uz mirovinu koji bi umirovljenicima omogućio nasljeđivanje 50% mirovine preminulog supružnika uz zadržavanje vlastite imovine.

– Znam da će svi sada ovdje skočiti i pitati odakle novci, ali takva pitanja su nedopustiva postavljati jer se radi o jednoj kategoriji visoko i debelo plaćenih doprinosa kroz desetljeća radnog staža. Kategorija obiteljskih mirovina je ona koja se najmanje isplaćuje u odnosu na uplate doprinosa kroz zajednička desetljeća rada muža i žene, odnosno bračnih partnera, kazao je Hrelja.

Logika iza ovog prijedloga jest da bračni partneri mogu zajedno imati i 70-80 godina staža, dakle isto toliko i uplata, ali im se to u slučaju smrti jednog od njih nikako neće vrednovati. U situaciji smrti jednog od njih osoba može odabrati svoju mirovinu ili iznos od 70% mirovine preminulog bračnog partnera. Odnosno, dolazi do naglog osiromašenja.

– Mi se dičimo da je obitelj temelj našeg društva, da je temeljni oblik naše zajednice, prema tome mi moramo napraviti ove poteze i ne dopustiti da nakon smrti jednog bračnog partnera da preživjeli sustavno tone u zonu siromaštva. Pretežno su to žene, dodao je Hrelja.

No, Vlada je jednoglasno prihvatila stav resornog ministra Josipa Aladrovića o odbijanju navedenih prijedloga. Prijedlozi su dobili negativnu ocjenu, a vladajuća većina je glasala protiv prijedloga u redovnoj saborskoj proceduri, piše mirovina.hr.

Ostavi komentar