U varaždinskoj bolnici pušten u rad novi CT uređaj vrijedan 5,5 milijuna kuna

CT uređaj Opća bolnica Varaždin
Novi CT uređaj u Varaždinu

U varaždinskoj bolnici pušten u rad novi CT uređaj vrijedan 5,5 milijuna kuna, piše Varaždinska županija na svojim službenim internetskim stranicama.

Informaciju o ovome prenosimo u cijelosti.

U Općoj bolnici Varaždin je danas, 19. siječnja, u rad pušten novi 128-slojni CT uređaj, koji omogućuje iznimno brzu i preciznu dijagnostiku uz minimalnu dozu zračenja.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je istaknuo da je varaždinska bolnica dobila najbolji uređaj te vrste u Hrvatskoj.

– Moderan CT uređaj je nabavljen za 5,5 milijuna kuna, a time smo dobili najbolje što Hrvatska u ovom trenutku ima za ovu vrstu pregleda. Na to možemo biti ponosni, jer smo imali snage napraviti korak za bitno poboljšanje zdravstvenih usluga. Naš novi CT je jedan od 13 takvih uređaja u Hrvatskoj. I dok je njih devet nabavilo Ministarstvo zdravstva, Varaždinska županija kupuje sama iz decentraliziranih sredstava. Takav je, nažalost, naš odnos s Ministarstvom zdravstva. Kontinuirano smo i snažno oštećeni, od načina odlučivanja do dodjele sredstava – rekao je župan Čačić i napomenuo da predstoji ozbiljan napor u zadržavanju postojećeg kadra te dugoročnom planiranju ulaganja u kadar u zdravstvu.

Varaždinska bolnica je novi CT uređaj dobila nakon deset godina, a postojeći 64-slojni CT uređaj i dalje je u funkciji.

– Novi uređaj je brži, puno precizniji i, što je najvažnije za pacijenta, manje je zračenje. Budući da sad imamo dva CT uređaja, pacijente u slučaju kvara nećemo morati prevoziti u druge zdravstvene ustanove, nego ćemo moći raditi kontinuirano. Godišnje imamo između 11.000 i 12.000 pregleda – rekla je dr. med. Božena Barišić Skok, specijalist radiologije.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. med. Nenad Kudelić je napomenuo da je CT uređaj danas neophodan za normalno funkcioniranje Bolnice. Riječ je o uređaju koji koristi RTG zračenje te provodi kompjutoriziranu tomografiju (slojevito snimanje), a na njemu se pruža veliki broj različitih dijagnostičkih usluga, primjerice CT glave, toraksa, abdomena, zdjelice, ekstremiteta te drugih dijelova tijela, pa do kontrastnih pretraga i različitih vrsta CT angiografija.

– Liste čekanja su različite za različitu vrstu pretrage, a u prosjeku su do četiri i pol mjeseca. Međutim, hitni pacijenti se zbrinjavaju bez odgode, dok se onkološki bolesnici, primjerice, naručuju u točno određeno vrijeme – pojasnio je dr. Kudelić.

Opća bolnica Varaždin bi u svibnju ili lipnju napokon trebala dobiti i uređaj za magnetsku rezonanciju (MR). U tijeku je postupak javne nabave koji provodi Ministarstvo zdravstva, a odabran je uređaj u vrijednosti od 7,1 milijun kuna.

– Očekuje se potpis Ministarstva zdravstva na ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova i nakon toka rok za isporuku MR-a je 90 dana – rekao je dr. Kudelić.

Što se tiče novog Siemensovog CT uređaja SOMATOM Definition AS+ CT-a, on je u podrumu zgrade Kirurgije instaliran tijekom prosinca, a nakon toga je provedena edukacija zaposlenika. Za rad na novom uređaju je osposobljeno 18 prvostupnika radiološke tehnologije, a za očitanje CT snimaka svi liječnici specijalisti radiologije. Uređaj je u funkciji od 0 do 24 sata te se na njemu provodi dijagnostika polikliničkih, bolničkih i svih hitnih pacijenata.

Na svečanosti u varaždinskoj bolnici bio je i zamjenik župana Robert Vugrin.

Foto: Varaždinska županija

Ostavi komentar