Varaždinska županija ima najmanji broj poginulih osoba u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u 2020. godini

policija
Foto: ilustracija

Policijska uprava varaždinska je izvijestila kako Varaždinska županija ima najmanji broj poginulih osoba u prometnim nesrećama u Republici Hrvatskoj u 2020. godini.

– U 2020. godini se na području Policijske uprave varaždinske, odnosno Varaždinske županije dogodilo ukupno 916 prometnih nesreća, što predstavlja smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 7% u odnosu na 2019. godinu.

Od navedenog ukupnog broja prometnih nesreća, 238 ih je bilo s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 16% i 674 prometne nesreće samo s materijalnom štetom kao posljedicom, što je smanjenje za 3% u odnosu na 2019. godinu.

U tim prometnim nesrećama smrtno su stradale 4 osobe, dok je 2019. godine smrtno stradalo 7 osoba, što predstavlja najmanji broj smrtno stradalih osoba od kad se prate statistike događanja prometnih nesreća.

Navedeni broj smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama, svrstava Policijsku upravu varaždinsku, odnosno Varaždinsku županiju u Republici Hrvatskoj sa najmanje poginulih osoba u prometnim nesrećama, tj. u prosjeku su na 100 000 stanovnika smrtno stradale 2.3 osobe. Time je Policijska uprava varaždinska četvrtu godinu za redom ispunila cilj zacrtan Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj donesen za razdoblje od 2011. do 2020. godine, kojim je zacrtano smanjenje broja poginulih osoba sa 10 osoba u 2010. godini na 5 u 2020. godini u odnosu na 100 000 stanovnika.

Promatrajući prethodno desetljeće sigurnosti cestovnog prometa u Varaždinskoj županiji također je zabilježeno najveće smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama u Republici Hrvatskoj i to za 52%, odnosno u tom razdoblju je u prometu 112 osoba manje smrtno stradalo u usporedbi s razdobljem od 2001. do 2010. godine, kada je u prometu poginulo 217 osoba.

Policijska uprava varaždinska će i nadalje nastaviti s provedbom svih preventivnih i represivnih aktivnosti u cestovnom prometu s ciljem daljnjeg smanjivanja broja stradavanja osoba u prometu.

U tijeku je izrada novog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine, kojim će ponovno biti zacrtano daljnje smanjivanje broja poginulih i teško tjelesno ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama do 2030. godine za 50%.

Koristimo priliku da zahvalimo svim sudionicima u prometu, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, upraviteljima cesta, obrazovnim ustanovama i drugim institucijama i udrugama koje imaju utjecaj na sigurnost prometa na doprinosu za dobro stanje sigurnosti na području nadležnosti Policijske uprave varaždinske, odnosno Varaždinske županije, priopćili su iz Policijske uprave varaždinske.

Foto: Policijska uprava varaždinska
Foto: Policijska uprava varaždinska

Ostavi komentar