VARAŽDIN: 10. tradicionalni festival duhovne glazbe “Hvalospjev Ljubavi” 2019

Antonio Tkalec
Antonio Tkalec - izvršni ravnatelj festivala

U subotu, 15.lipnja u franjevačkoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u Varaždinu, održat će se 10. jubilarni festival duhovne glazbe „Hvalospjev Ljubavi 2019“, s početkom u 19:30.

Mala povijest festivala

Festival je 2009. godine pokrenuo poznati Hrvatski glazbenik duhovne glazbe Antonio Tkalec sa svojim stalnim suradnicima, a kao suorganizator pomogla je Varaždinska biskupija. Te godine festival se održao u Varaždinkom HNK i odmah je bio prepoznat kao vrijedna i značajna duhovno-glazbena manifestacija pa su do danas na njemu nastupila sva najpoznatija imena Hrvatske duhovne glazbene scene, čime se može pohvaliti tek nekoliko festivala duhovne glazbe u Hrvatskoj.

„Hvalospjev Ljubavi“ se 2010. godine nije održao zbog financijskih poteškoća, ali to nije pokolebalo organizatore u nastojanjima da festival ipak zaživi. Unatoč svim problemima, festival se od 2011. godine pa sve do danas redovito održava.
2011. godine „Hvalospjev Ljubavi“ se održao opet u HNK Varaždin, a onda se od 2012. do 2014.g. se održavao u koncertnoj dvorani glazbene škole u Varaždinu, a suorganizator postaje Ured za pastoral mladih varaždinske biskupije.
2015.g. ostvarila se velika želja organizatora da festival dobije svoj dom u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu. Naši franjevci, na čelu s tadašnjim gvardijanom +p. Markom Malovićem, objeručke su prihvatili projekt kao suorganizatori pa je festival u toj crkvi ostao do danas.

U počecima je festival bio najprije revijalnog karaktera a od 2012. godine postao je natjecateljskog karaktera. Dodjeljivale su se nagrade za najljepši tekst, nagrada izvođača, nagrada žirija i nagrada publike. Najnagrađivaniji izvođač festivala je fra Miroslav Petrac iz Zagreba koji je na „Hvalospjevu Ljubavi“ osvojio čak 5 nagrada.

O festivalu ove godine

Festival započinje u 19:30, nakon zajedničke večernje svete Mise koju će pjevanjem animirati izvođači koji i ove godine dolaze iz raznih dijelova Hrvatske.

Na festivalu će nastupiti:
Željka Marinović (Zagreb), Čedo i Matija Antolić (Zagreb), Zvonimir Kalić (Đakovo), fra Miroslav Petrac (Zagreb), Bogoslovski bend „Sirah“ (Zagreb), Cor Unum (Slavonski brod), Branko Perković (Slavonski brod), Anita Vincek (Varaždin), Josip Ćulumović (Zagreb), Veronika Jambrek (Brestovec Orehovički) i Franjevački zbor crkve sv. Ivana Krstitelja.

Festival je u organizaciji varaždinskog Franjevačkog samostana, udruge Acordis te pod pokroviteljstvom Varaždinske biskupije i Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Izvršni ravnatelj festivala je Antonio Tkalec.

Ulaz je slobodan.

Ostavi komentar